Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Σχέδιο Τσάβες για την Λιβύη

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Αλ Τζαζίρα ο λίβυος ηγέτης κατέληξε σε συμφωνία με τον Αμρ Μούσα να εφαρμοστεί το σχέδιο Τσάβες. Συνεχίζονται όμως οι αιματοχυσίες και οι απειλές του Καντάφι που μίλησε για "νέο Βιετνάμ".

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα συμφώνησαν με το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για τον τερματισμό της κρίσης στη βορειοαφρικανική χώρα, μετέδωσε το πρωί το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Ο Τσάβες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές, Τρίτη, με τον Καντάφι, πρότεινε την εξεύρεση μιας διαγματεύσιμης λύσης στην κρίση, δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Αντρές Ιζάρα.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιά ήταν η αντίδραση του Καντάφι στην πρόταση του Τσάβες να σταλούν στη Λιβύη αντιπρόσωποι από πολλές χώρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο Καντάφι συμφώνησε με το σχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.
Επικαλούμενη ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα στο Καράκας Ντίμα Χατίμπ ανέφερε στο Twitter της ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος επίσης συμφώνησε με το σχέδιο αυτό.
Όμως η κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα η χθεσινή εμφάνιση του Καντάφι ήταν ακόμη πιο επιθετική λέγοντας πως η Λιβύη θα γίνει το νέο Βιετνάμ.
Μάλιστα χθες ο Μουαµάρ Καντάφι, πέρασε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας από ξηράς και αέρος επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μπρέγκα, µιας πόλης στρατηγικής σηµασίας, σηµαντικού σταθµού εξαγωγής πετρελαίου, στο δυτικότερο άκρο της περιοχής πέριξ της Βεγγάζης που έχει περιέλθει στον έλεγχο των εξεγερµένων.
Σε ένα πρώτο τουλάχιστον στάδιο, δεν πέτυχε τον στόχο του – κατάφερε όµως να κάνει το νεοσύστατο «προσωρινό εθνικό κυβερνητικό συµβούλιο», που όπως ανακοινώθηκε θα έχει πρόεδρο τον πάλαι ποτέ υπουργό ∆ικαιοσύνης και νυν πολέµιο του Καντάφι Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, να ζητήσει από τη Βεγγάζη όπου εδρεύει την πραγµατοποίηση «στρατηγικών αεροπορικών επιθέσεων», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις θέσεις των αφρικανών µισθοφόρων που χρησιµοποιεί ο λίβυος ηγέτης εναντίον του λαού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: