Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Οι εκροές στις καταθέσεις έφερε νέα καταθετικά προϊόντα

Νέα καταθετικά προϊόντα ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για προσέλκυση καταθέσεων και ενίσχυση της ρευστότητας τους.
Η προσπάθεια για προσέλκυση καταθέσεων γίνεται ακόμη πιο έντονη καθώς στη διάρκεια του 2010 οι καταθέσεις στην χώρα μας παρουσίασαν μείωση κατά 10% περίπου, ήτοι κατά 30 δισ. ευρώ, με τα 3/4 περίπου των εκροών να πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 και κατά 1/4 το δεύτερο εξάμηνο.
Οι εκροές στις καταθέσεις συνεχίστηκαν και το πρώτο δίμηνο του 2011 καθώς μεγάλος αριθμός νοικοκυριών αναγκάζεται να σηκώσει από τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, λόγω μείωσης των μηνιαίων εισοδημάτων του.
Πιο συγκεκριμένα οι καταθέσεις των Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μειώθηκαν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ. Έτσι στο τέλος Ιανουαρίου το απόθεμα των καταθέσεων που τηρούν στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησε στα 204,7 δισ. ευρώ από 208,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στις καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 170,6 δισ. ευρώ από 173,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Υποχώρηση καταθέσεων με μικρότερους όμως βαθμούς συνεχίστηκε σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις και τον Φεβρουάριο, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα στοιχεία.
Στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των τραπεζών τα νέα καταθετικά προϊόντα προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών είτε με την προσφορά υψηλών επιτοκίων, σε σχέση με τα αντίστοιχα που προσφέρονται σε χώρες τις ευρωζώνης είτε με την προσφορά διαφόρων προνομίων και άλλων παροχών.
Ταυτόχρονα έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους και τα καταθετικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που προσφερόντουσαν μαζικά από τις τράπεζες από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για να γνωρίσουν κάμψη τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίσουν ότι για την προσφορά των υψηλών επιτοκίων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 6% συνήθως τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να μην γίνει ανάληψη από τον λογαριασμό για ορισμένο χρονικό διάστημα, το υψηλό επιτόκιο αφορά μόνον ένα ποσό του λογαριασμού και για το υπόλοιπο μειώνεται κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες θα πρέπει να ζητούν αναλυτικές πληροφορίες και να κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν στην απόφαση τους για την επιλογή του λογαριασμού που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους. Επίσης να μελετούν προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που δίνονται όλα τα επιπλέον προνόμια και επιβραβεύσεις.
Αναφορικά με τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέγιστες αποδόσεις που αναφέρουν δίνονται μόνον εφόσον επιτευχθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται.
Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα καταθετικά ή καταθετικά-επενδυτικά προϊόντα:
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη διάθεση του νέου της αποταμιευτικού λογαριασμό «Μπορώ». Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, για έναν ειδικό λογαριασμό ταμιευτηρίου με αποκλειστικό σκοπό την αποταμίευση. Ο πελάτης ξεκινά ένα πρόγραμμα συστηματικής αποταμίευσης μέσω τακτικών καταβολών. Σε περίπτωση που δεν παραλείψει καμία καταβολή και κάνει μέχρι μία ανάληψη το χρόνο, τότε το επιτόκιο του λογαριασμού διαμορφώνεται σε 4%. Αλλιώς το επιτόκιο είναι 1%. Ο λογαριασμός πιστώνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω πάγιας εντολής από 20 έως 500 ευρώ, κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο από άλλο λογαριασμό που διατηρεί ο πελάτης στην Τράπεζα Πειραιώς και την οποία διαμορφώνει σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Tη δημιουργία και διάθεση δύο νέων λογαριασμών μισθοδοσίας που απευθύνονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε η Εμπορική Τράπεζα Πρόκειται για τον λογαριασμό μισθοδοσίας «Emporiki Μετ' αποδοχών», ο οποίος απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που πληρώνονται μέσω του συστήματος DIASPAY, προσφέρει επιτόκιο 4,30% για ποσά έως 2.000 ευρώ και 3% για ποσά έως 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, ο λογαριασμός «Emporiki Μετ' αποδοχών Business», ο οποίος απευθύνεται σε μισθοδοτούμενους επιχειρήσεων, Δήμων και Δημόσιων Οργανισμών που έχουν συνάψει αποκλειστική συνεργασία με την Εμπορική Τράπεζα, προσφέρει επιτόκιο 3,50% για ποσά έως 1.000 ευρώ και 1,20% για ποσά έως 3.000 ευρώ. Οι δύο λογαριασμοί συνοδεύονται από πακέτο παροχών, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δυνατότητα υπερανάληψης από το λογαριασμό μισθοδοσίας έως και δύο μηνιαίους μισθούς, εκπτώσεις στα έξοδα στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, δωρεάν συνδρομή έως και για τρία χρόνια στην πιστωτική κάρτα Mastercard κλπ.
Η Millennium ανακοίνωσε τον οικογενειακό αποταμιευτικό Λογαριασμό «Κάθε Μήνα Συν», δίνοντας τη δυνατότητα στους δικαιούχους να αποκτούν κάθε μήνα δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ, βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης. Ανάλογα με το μέσο υπόλοιπο του λογαριασμού κατά τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα, η Millennium bank επιβραβεύει με μια δωροεπιταγή με στόχο να συμβάλει στην μειώσει των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού
Η HSBC ανακοίνωσε την νέα κατάθεση εγγυημένου κεφαλαίου στην λήξη «Energy Memory» που προσφέρει μέγιστη συνολική μικτή απόδοση 30% για καταθέσεις σε ευρώ, 25% για καταθέσεις σε δολάριο και ελάχιστη μικτή εγγυημένη απόδοση 5% για καταθέσεις σε ευρώ, αλλά και σε δολάριο ΗΠΑ. Η νέα κατάθεση εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη «Energy Memory» έχει διάρκεια 5 έτη, προσφέρεται με ελάχιστο ποσό κατάθεσης 3.000 ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ και παρέχει 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη. Η προεγγραφή ξεκινάει στις 21 Μαρτίου 2011 και θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαΐου 2011.
πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: