Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Ένα κεφάλι τυρί για το Βιβλίο Γκίνες

Επτά τόνοι γάλα, τρεις ώρες τυροκόμηση και μια καλή μεγάλη παρέα, που γλέντησε μέχρι πρωίας, δείχνουν πως η συνεργασία και η αποφασιστικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όλων όσοι οργανώνουν τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού που πραγματοποιείται, κάθε Ιούλιο, τα τελευταία 4 χρόνια, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών Μυλοποτάμου. Στο πλαίσιο αυτό, από την Κυριακή μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, παρασκευάστηκε ένα τυρί τύπου γραβιέρα, το οποίο θα αποτελέσει την αφορμή η περιοχή και οι κτηνοτρόφοι της να μπουν στο Βιβλίο Γκίνες.
Πρόκειται για ένα κεφάλι τυρί, που ζυγίζει πάνω από έναν τόνο, για το οποίο χρειάστηκαν 7 τόνοι πρόβειο γάλα, τρεις ώρες τυροκόμησης και μια μάζωξη ορεσίβιων Κρητικών, στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, που ξεκίνησε με την τυροκόμηση, με τις γυναίκες του χωριού να μαγειρεύουν για τους επισκέπτες, και τους βοσκούς να προσφέρουν τα προϊόντα τους, σημαντικός είναι και ο ρόλος της νεολαίας του χωριού των Ζωνιανών, που αριθμεί περίπου 1800 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: