Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Ανθρωπιστική καταστροφή...στην Λιβύη

Ουρά πολλών χιλιομέτρων σχηματίζει το πλήθος των προσφύγων από τη Λιβύη στα σύνορα με την Τυνησία, δήλωσε η Σιμπέλα Γουίλκς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), η οποία απηύθυνε νέα έκκληση να ναυλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη για να απομακρύνουν τον κόσμο.
"Είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, τη βροχή και πολλοί από αυτούς έχουν περάσει τρεις ή τέσσερις νύχτες στο ύπαιθρο. Πρόκειται πραγματικά για ένα χάος. Υπολογίζεται ότι 77.320 άνθρωποι έχουν περάσει στην Αίγυπτο και άλλοι τόσοι, ίσως κατά 10.000 περισσότεροι, κατάφεραν να περάσουν στην Τυνησία", τόνισε η Γουίλκς και πρόσθεσε ότι "περίπου 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες".
Στος Ρας Τζεντίρ της Τυνησίας, στα σύνορα με τη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Μοέζ Ντασράουι, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας τόνισε ότι περίπου 10.000 λίβυοι πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Τυνησία μέσω της περιοχής αυτής και εξέφρασε φόβους για "ανθρωπιστική καταστροφή". Σύμφωνα με τον ίδιο, 81.000 πρόσφυγες έφθασαν στο Ρας Τζεντίρ από τις 20 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους 31.000 Αιγύπτιοι. "Εάν ο αριθμός αυτός αυξηθεί, υπάρχει κίνδυνος για ανθρωπιστική καταστροφή, κυρίως από την άποψη των συνθηκών υγιεινής", τόνισε.
Παράλληλα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
"Οι ενέργειες αυτές στέλνουν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα ...ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα τιμωρηθούν, οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν", ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με αναφορές που έχει, ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.000.
Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρησιμοποιήσει βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πολεμικό πλοίο για να μεταφέρει προσεχώς στην Αίγυπτο τουλάχιστον 5.000 Αιγύπτιους εργάτες που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η επιχείρηση αυτή, σε συντονισμό με την ΕΕ, ανταποκρίνεται στις διεθνείς εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και της Αιγύπτου. Είναι επίσης ένας τρόπος να βοηθηθεί η Τυνησία, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα προσφύγων στα σύνορα με τη Λιβύη", τόνισε ο Γάλλος εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: