Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Τελευταία ευκαιρία για μια νέα αρχή, η πίστωση χρόνου;

«Αν συνεχίσουμε να βραδυπορούμε, η Ευρώπη και οι αγορές θα μας γυρίσουν οριστικά την πλάτη. Η πίστωση χρόνου που μας δόθηκε στις 11 Μαρτίου είναι μια τελευταία ευκαιρία για μια καινούρια αρχή», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση του Συνδέσμου για την παρουσίαση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το μήνυμα αυτό αποκόμισε από τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, ότι δηλαδή ο εφησυχασμός σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή θα ήταν μοιραίο λάθος. «Δεν υπάρχουν πια τα αντικειμενικά περιθώρια για υπεκφυγές ή εκπτώσεις. Η κρίση δεν είναι διαχειρίσιμη με μισές δουλειές, όπως και η κοινή γνώμη δεν θέλει μισόλογα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι και η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει αν διαθέτει ή όχι τη βούληση και ικανότητα να τα βάλει με τον σκληρό πυρήνα του μεταπολιτευτικού Κράτους.
«Όσο οι ΔΕΚΟ παραμένουν ιδιοκτησία των συντεχνιών στραγγίζοντας τον προϋπολογισμό, όσο η κατάργηση ή συγχώνευση των άχρηστων φορέων του δημοσίου καρκινοβατεί, όσο η δημόσια περιουσία παραμένει ένα νεκρό κεφάλαιο, όσο το Δημόσιο δεν υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους κόστους και απόδοσης, όσο το θεσμικό πλαίσιο του κρατικού παρεμβατισμού δεν καταλύεται, όσο τα κλειστά επαγγέλματα δεν απελευθερώνονται πραγματικά και οι αγορές δεν ανοίγονται στον ανταγωνισμό, η ουσιαστική αλλαγή υποχωρεί και στο τέλος θα ηττηθεί», πρόσθεσε.
Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι το Κράτος μπορεί να χρεοκόπησε, αλλά η οικονομία και η κοινωνία μας παραμένουν κρατικοδίαιτες και ότι αν αυτό το κράτος δεν περιοριστεί, η χώρα θα συνεχίσει να παράγει ελλείμματα και χρέη, ο πληθωρισμός δεν θα ελεγχθεί, η ανεργία δεν θα μειωθεί, νέες περικοπές και φόροι δεν θα αποφευχθούν, η ανάπτυξη δεν θα μας καταδεχτεί.
Αναφερόμενος εξάλλου στον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης είπε ότι αν το κράτος είχε υιοθετήσει ένα τέτοιο σύστημα καταγραφής και οικονομικού απολογισμού για τις δαπάνες του κράτους και των δημόσιων οργανισμών, η εκτεταμένη κρίση που βιώνουμε σήμερα θα είχε αποφευχθεί. «Δεν θα είχαν δημιουργηθεί τα τεράστια ελλείμματα, χωρίς καλά-καλά να γνωρίζουμε πού πήγαν τα λεφτά, δεν θα ήμασταν ικέτες των εταίρων μας και επαίτες των αγορών, δεν θα είχαμε φτάσει στο κατώφλι της χρεοκοπίας».
Στην προσφώνησή της η ταμίας του Συνδέσμου κα Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου τόνισε ότι ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης αποτελεί ένα πλαίσιο κανόνων οι οποίοι καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, λειτουργεί, ελέγχεται και διασφαλίζεται μία επιχείρηση. Ο Κώδικας συμπληρώνεται επιπλέον με κωδικοποίηση του συνόλου των νομοθετικών διατάξεων που άπτονται ζητημάτων εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να διευκολύνει τις εταιρείες στην προετοιμασία και σύνταξη της δήλωσης εταιρικής διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: