Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

2,9 εκατομμυρίων € για ένα άγαλμα τον Μάγια

Εναντι του ποσού των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι ένα άγαλμα τον Μάγια, το οποίο, σύμφωνα με Μεξικανούς ειδικούς, είναι ψεύτικο.
Ο γαλλικός οίκος δημοπρσιών Drouot εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι το μασκοφόρο άγαλμα ενός πολεμιστή που κρατά μία ασπίδα είναι γνήσιο και είναι πάνω από 1.000 ετών.
Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού ανέφερε ότι δεν ταιριάζει με το στιλ της περιόδου στην οποία φέρεται να ανήκει. Το Ινστιτούτο πιστεύει επίσης, ότι ακόμη 66 κομμάτια από την δημοπρασία της Δευτέρας ήταν ψεύτικα.
Για το γεγονός αυτό οι γαλλικές Αρχές ενημέρωσαν το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η φιγούρα αυτή προσπαθεί να αναδημιουργήσει προ-κολομβιανά χαρακτηριστικά της περιόδου των Μάγια στο νοτιοανατολικό Μεξικό, ωστόσο το ύψος, η στάση του σώματος, τα κυρτά πόδια και τα λουριά γύρω από αυτά δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα αυτη, εξηγεί το Ινστιτούτο, το οποίο υποστήριξε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να δείξει αρχαίο.
Από την πλευρά του, ο ειδικός στην προ-κολομβιανή τέχνη Ζακ Μπλαζί τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του Μεξικού είναι παντελώς γελοίοι και αβάσιμοι. Ειναι ένα ευρέως γνωστό τέχνημα και έχει αναλυθεί διεξοδικά.
Το ύψους 1,65 μέτρων άγαλμα αγόρασε ένας Ευρωπαίος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, και ήταν το ακριβότερο κομμάτι της δημοπρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: