Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Το 20 με 30% του εμπορίου... μέσω του παραεμπορίου

Το 20 με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παραεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους, από ΦΠΑ και φόρους, φθάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, γίνονται προσπάθειες από πλευράς της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, την δημοτική και την ελληνική αστυνομία, καθώς και απ' όλους τους αρμόδιους φορείς, για τον περιορισμό του φαινομένου και την είσπραξη των νόμιμων φόρων.
Στο μεταξύ, σε ποσοστό 60% έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις σε προϊόντα παραεμπορίου, που έχουν πραγματοποιήσει μικτά κλιμάκια της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας, τους τελευταίους δύο μήνες, μόνο στον Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Τάσο Αβραντίνη, αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. «Ουσιαστικά το ιστορικό κέντρο της πόλης δεν έχει πια παραεμπόριο. Οι μόνες εστίες που έχουν παραμείνει είναι αυτές που έχουν σχέση με το πανεπιστημιακό άσυλο, δηλαδή στην ΑΣΟΕ, στη Μασσαλίας και τα Προπύλαια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβραντίνης και αποκαλύπτει ότι στα συγκεκριμένα σημεία έχουν γίνει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, γι' αυτό και είναι πολύ προσεκτικοί, «γιατί δεν επιθυμεί κανείς να μπουν σε κίνδυνο ζωές και να προκληθούν συγκρούσεις», επισημαίνει.
Είπε ακόμη ότι έχει δοθεί εντολή, οι έλεγχοι για το παραεμπόριο να γίνονται με σεβασμό των δικονομικών δικαιωμάτων των ατόμων που εμπλέκονται. «Αυτό που ενοχλεί είναι η δραστηριότητα και όχι η υπόσταση των ανθρώπων», τονίζει. Οι περισσότεροι πλανόδιοι «παραέμποροι» είναι νιγηριανής καταγωγής, ενώ οι αποθήκες στις οποίες βρίσκονται τα προϊόντα είναι μισθωμένες σε πολίτες κινεζικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν κοινοτικά διαβατήρια. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την πόλη, γιατί κανένας καταστηματάρχης, είτε είναι Έλληνας, είτε αλλοδαπός, δεν θέλει να δουλεύει σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα περιθώρια κέρδους των παράνομων εμπόρων είναι της τάξης του 90%», λέει ο κ. Αβραντίνης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι «σκοπός και στόχος της πολιτείας και όλων των φορέων είναι να περάσουν τα περίπου 20 δισεκατομμύρια, που χάνονται από το παραεμπόριο, μέσα από τις ταμειακές μηχανές του νόμιμου εμπορίου και να αποδοθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ. Έτσι όχι μόνο θα σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες από το παραεμπόριο, αλλά θα υπάρξουν και σημαντικά έσοδα για το κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: