Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Στο 1% το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο παρά την ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων και απέδωσε την απόφαση αυτή στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που υφίσταται για την πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αν και συνεχίζεται παραμένει εύθραυστη.
Πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει σε έκθεσή του ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί απότομα, αν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση σε μεγαλύτερης διάρκειας δανεισμό από τις αγορές προς το τέλος του έτους ή αν δεν λάβει "σαφείς και έγκαιρες δηλώσεις για πρόσθετη στήριξη από δημόσιους πιστωτές".
Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, η έκθεση του Fitch σημειώνει ότι "ένα κρίσιμο τεστ για την επιτυχία του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ θα είναι η απόκτηση από την Ελλάδα πρόσβασης στις αγορές με λογικά επιτόκια". Προειδοποιήσεις απευθύνει ο οίκος και για την Πορτογαλία και την Ευρωζώνη συνολικά. Αναφέρει ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να ενταθεί, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής και δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: