Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Eγκαταλείπουν τον συνταγματάρχη Gaddafi...

Ένα ένα τα κυβερνητικά στελέχη εγκαταλείπουν τον συνταγματάρχη Gaddafi. Το δεξί του χέρι και δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος, Abdel Fatah Yunes al – Abidi, ο έμπιστος υπουργός Εσωτερικών, υπέβαλε την παραίτησή του και εντάχθηκε στο μέτωπο των εξεγερθέντων.

Η εξέλιξη αυτή είναι χαρακτηριστική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου ο αναμφισβήτητος έως και πριν από μία εβδομάδα ηγέτης της απομονώνεται κάθε ημέρα και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά το διάγγελμα της Τρίτης.
Ο Muammar Gaddafi χαρακτήρισε τους εξεγερθέντες «ναρκομανείς και κατσαρίδες», ενώ ζήτησε τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, καλώντας τους οπαδούς του «να καθαρίσουν τη Λιβύη σπίτι με σπίτι».
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Franco Frattini, μίλησε για τουλάχιστον 1.000 νεκρούς στις τάξεις των εξεγερθέντων και για «βιβλικής κλίμακας έξοδο ξένων και Λίβυων πολιτών από τη χώρα».
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιέζουν για πλήρη απομόνωση του καθεστώτος και εφαρμογή οικονομικού εμπάργκο. Μαρτυρίες από διάφορα σημεία της χώρας κάνουν λόγο για σφαγή πολιτών και για ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ελεύθερων σκοπευτών.
Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέφεραν την πληροφορία ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης εμφανίζεται έτοιμος να προκαλέσει δολιοφθορές στις πετρελαιοπηγές της χώρας του.
Εν τω μεταξύ, οι δρόμοι της χώρας κατακλύστηκαν για ένατη ημέρα από χιλιάδες εξεγερμένους πολίτες, ενώ, όπως αναφέρει το Associated Press, ένοπλες ομάδες μισθοφόρων αλλά και υποστηρικτών του Λίβυου ηγέτη πυροβολούσαν αδιακρίτως στους δρόμους της Τρίπολης.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι δυνάμεις των διαδηλωτών κατέλαβαν τη δυτική πόλη Misurata και ύψωσαν επαναστατικές σημαίες.
Βάσει του επίσημου απολογισμού, τουλάχιστον 300 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων, ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες.
Την ίδια ώρα, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο τη μαρτυρία Λίβυου γιατρού στη Βεγγάζη, έκανε λόγο για πάνω από 2.000 θύματα, ενώ η ίδια πηγή ανέφερε ότι η πόλη έχει κατακλυστεί από ελεύθερους σκοπευτές, οι οποίοι πυροβολούν στο ψαχνό.
πηγή: typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: