Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Η τιμή του brent έφτασε στα 119 $ το βαρέλι

Συγκεκριμένα, χθες η τιμή του brent έφτασε προς στιγμήν στα 119 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας ρεκόρ δυόμισι ετών, για να υποχωρήσει κοντά στα 117 δολάρια. Την “ψαλίδα” φαίνεται πως προσπαθεί να κλείσει και η αγορά των ΗΠΑ, με το αμερικανικό αργό πετρέλαιο να φτάνει στη χθεσινή διαπραγμάτευση μέχρι και 101,63 δολάρια το βαρέλι.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος και μπορεί να φτάσει τα 120 δολάρια τον Μάρτιο. Το Reuters εκτιμά ότι η παραγωγή ύψους 1,6 εκ. βαρελιών της Λιβύης έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 400.000 βαρέλια ημερησίως λόγω της κατάστασης, ποσότητα που καλύπτεται χωρίς προβλήματα από τον OPEC (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών). Πάντως οι τιμές υποχώρησαν χθες, μετά την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, θα καλύψει τη μείωση της προσφοράς από τη Λιβύη.
Μεγάλες τράπεζες (Goldman Sachs, Deutche Bank, BNP Paribas) προειδοποιούν τον OPEC ότι πρέπει άμεσα να αυξήσει την παραγωγή του ώστε να διακοπεί η ξέφρενη κούρσα ανόδου του πετρελαίου, αλλά και οι επιπτώσεις της στην οικονομική ανάκαμψη διεθνώς.
Παράλληλα, στην ελληνική αγορά, η μέση τιμή της αμόλυβδης κινήθηκε χθες σε 1,628 ευρώ/λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή στην αγορά εκτοξεύτηκε σε 1,850 ευρώ/λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: