Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Aνεργία, ανασφάλιστη εργασία, εισφοροδιαφυγή και ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις, γιατί μεγάλο μέρος των εργαζομένων αποδέχεται, λόγω της μεγάλης ανεργίας να δουλεύει χωρίς ένσημα ή με λιγότερα από τις μέρες εργασίας που αντιστοιχούν. Η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 9 - 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Στο ΙΚΑ υπολογίζεται γύρω στα 4 δισ. ευρώ ετησίως, συγκεκριμένα 1 στους 4 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, και 1 στις 9 επιχειρήσεις αναπόγραφη.

Η ανεργία συνιστά μια καθοριστικής σημασίας αιτία για τη συνεχώς μειούμενη πορεία εσόδων των Ταμείων. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, η καταγεγραμμένη ανεργία θα ανέλθει σε πάνω από το 15% για το 201, η μείωση των εσόδων του ΙΚΑ θα φτάσει στο 20%. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν γύρω στα 3 δισ. ευρώ μειωμένα έσοδα για το 2011.
Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις μειώνουν επίσης τα έσοδα των Ταμείων. Τα προγράμματα Stage στο δημόσιο τομέα για παράδειγμα, αποστέρησαν από το ΙΚΑ περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το καθεστώς αυτό μετακινείται στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα με το ελαστικό ωράριο να εντατικοποιεί την εργασία. Π.χ. υπερωριακή εργασία, απλήρωτη και ανασφάλιστη σε περιόδους παραγωγικής αιχμής, μειωμένο ωράριο σε περιόδους παραγωγικής ύφεσης. Θυμίζουμε, ότι για εργασία μέχρι 4 ώρες το ένσημο καταβάλλεται κατά το ήμισυ.
Το άνοιγμα του δρόμου για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, την κατάργηση του πλήρες ωραρίου με το Ν.3899/10, θα δώσει άλλο ένα πλήγμα στα έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές, αφού ήδη υπάρχει κύμα μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: