Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Η Υγεία...ένα διαβρωμένο σύστημα

Ως την μεγαλύτερη παρέμβαση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία ανέδειξε την δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ενιαίου οργανισμού, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης ο οποίος τόνισε πως μετά από 28 χρόνια χαμένων ευκαιριών ήρθε η στιγμή.
Κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας ο κ. Τιμοσίδης έκανε λόγο για ένα διαβρωμένο σύστημα που επέτρεψε να παρεισφρύσουν η παραοικονομία, η σπάταλη και η διαφθορά. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα ήθελε να ήταν καλύτερες οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι αλλαγές αυτές, παρόλα αυτά, είπε, σήμερα θέτει τις βάσεις και από αύριο θα ελεγχθεί η εφαρμογή του νόμου, ενώ στην πρώτη οικονομική ανάσα για τη χώρα θα επενδύσουμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία όπως πρέπει.
Τόνισε πως το κύριο σημείο της παρέμβασης αυτής είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη κι ίσως - όπως σημείωσε - εκεί να εστιάζονται οι αντιδράσεις των φορέων.
Νωρίτερα ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων του και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.
Την ίδια στιγμή, σε σκηνικό μάχης παραπέμπει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο, αναποτελεσματικό και υπό την καθοδήγηση της τρόικας νομοσχέδιο.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην υφυπουργό Υγείας Έκτορα Νασιώκα να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, αλλά -όπως είπε- «χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση και πρότεινε σειρά μέτρων». Κάλεσε, δε, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει τόπο επαφής με τους γιατρούς, εκτιμώντας ότι διαφορετικά δεν θα πετύχει το σύστημα.
Το μήνυμα ότι μέσα από την κρίση, ξεπηδάει η ελπίδα και η Ελλάδα δυναμώνει, εξέπεμψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος σηματοδοτώντας ως ημερομηνία ορόσημο τη σημερινή, ανέφερε ότι απόψε, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Βουλή θα το πανηγυρίσει, αφού, όπως είπε, ευοδώνεται ο στόχος 27 χρόνων, η Πρωτοβάθμια Υγεία θα γίνει πράξη και η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει εδώ. Ταυτόχρονα, εγγυήθηκε ότι ο αγώνας αυτός της Πολιτείας, που δίνεται με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη, θα ευοδωθεί. «Είναι ζήτημα τιμής. Και η ώρα ήρθε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμη ότι «παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς, να ξέρει η Πολιτεία τι πρέπει να κάνει και να την εμποδίζουν οι συντεχνίες. Το Σύνταγμα αποκαθίσταται όσον αφορά τον πυρήνα του. Τέλος, πια, να θέλουμε και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστος», τόνισε.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στο υπουργείο υπάρχουν πολλά προβλήματα, επισήμανε ωστόσο ότι δεν είναι η Υγεία ένας γόρδιος δεσμός - μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. «Όχι όμως με μία κίνηση αλλά σε σύντομο χρόνο», υπογράμμισε.
Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, ο κ. Λοβέρδος έδωσε τρεις ημερομηνίες: Τη σημερινή, της ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία θα επικυρωθεί με την αξιολόγηση από την ΕΕ, την 1η Μαρτίου όταν πια το σύστημα Υγείας θα δουλεύει ηλεκτρονικά - και έτσι «θα δοθεί απάντηση στην αναλγησία δέκα ετών» - και την 30ή Ιουνίου οπότε θα συνενωθούν τα νοσοκομεία και θα καθιερωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου είπε πως η στοιχειώδης πολιτική εμπειρία δείχνει πως όταν κάποιος ζητεί την απόσυρση ενός νομοσχεδίου με το αιτιολογικό ότι είναι πρόχειρο, σημαίνει ότι δεν έχει τι να πει.
Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις επανέλαβε ότι υποκινούνται από συντεχνιακές βλέψεις, ενώ για την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ενημέρωσε ότι δεν ξεπέρασε το 2,5%, γιατί, όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, αντιλήφθηκαν πως η παρέμβαση του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τομή που γίνεται στον ΟΠΑΔ, στην απόφαση για τιμολόγηση των φαρμάκων από το υπουργείο - το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί από 1ης Απριλίου - στην επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και θα γίνει με υπουργική απόφαση και στο τέλος του εξισωτισμού - όπως είπε - και του καθεστώτος των πολλών διευθυντών - «στρατηγών» στα νοσοκομεία και των λίγων γιατρών - «στρατιωτών».
Ο κ. Λοβέρδος αντέκρουσε τις κατηγορίες που του προσάπτουν περί ελλιπούς διαλόγου, λέγοντας πως συμμετείχαν σε αυτόν 33 επιστημονικοί φορείς και επίσης ανέφερε ότι ποτέ καμία κυβέρνηση δεν ρώτησε τους πολίτες για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, εν προκειμένω τους χρήστες της Υγείας. «Η Βουλή είναι η Βουλή των συντεχνιών», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό πάμε να το αλλάξουμε».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις στη ρύθμιση για τις προμήθειες των νοσοκομείων ο κ. Λοβέρδος αντέκρουσε το επιχείρημα όσων μιλούν για «ιδιωτικοποίηση στις προμήθειες» και σημείωσε πως οι πρώτοι που αντιστρατεύονται τις νέες διατάξεις είναι οι προμηθευτές.
Κατέληξε πως σε αυτό τον πόλεμο το υπουργείο «δεν θα κιοτέψει» και ο αγώνας του αυτή τη φορά θα βρει πρόσφορο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: