Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Συμφωνία για τους οικονομικούς δείκτες

Με το αίσθημα της ανακούφισης, η προεδρεύουσα της υπουργικής συνόδου του G20, Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε την συμφωνία για τους οικονομικούς δείκτες, στην οποία κατέληξαν οι 20 υπουργοί, ύστερα από ένα πρωινό δύσκολων διαπραγματεύσεων.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες» δήλωσε η υπουργός στο τέλος των εργασιών, «η ατμόσφαιρα ήταν συχνά τεταμένη, οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς χωρίς περιστροφές και τελικά καρποφόρες. Έχουμε μια τελική συναίνεση».
Η μάχη δόθηκε με την Κίνα, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή, επικεφαλής ορισμένων αναδυόμενων χωρών, απέρριπτε ορισμένους από τους οικονομικούς δείκτες για τη μέτρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών που επροτείνοντο.
Τελικά η υποχώρηση από τη γαλλική προεδρία προς την Κίνα, αφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα και τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες που απορρίφθηκαν από την τελική λίστα δεικτών.
Η υπουργός αναγνώρισε ότι το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών κάλυψε ένα πολύ μεγάλο μέρος των συζητήσεων.
Η Κίνα η οποία έχει συσσωρεύσει 2.700 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα, υποστηρίχθηκε στις θέσεις της από τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Η τελική λίστα που έγινε αποδεκτή, περιλαμβάνει τους δείκτες για τις εσωτερικές ανισορροπίες μιας χώρας (δημόσιο έλλειμμα και χρέος, ιδιωτική αποταμίευση) και τους δείκτες εξωτερικών ανισορροπιών (ισοζύγιο λογαριασμών όπου θα λαμβάνονται υπ’ οψιν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και η φορολογική και νομισματική πολιτική).
Η ικανοποίηση της γαλλικής προεδρίας για την εξασφάλιση μιας συναίνεσης κατά την πρώτη αυτή σύνοδο, οφείλεται στο ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δράσεις που έχει προγραμματίσει. Συγκεκριμένα, θα μπορέσει να προχωρήσει, κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους, σε συστάσεις για την οικονομική πολιτική των χωρών που παρουσιάζουν υπερβολικά πλεονάσματα ή υπερβολικά ελλείμματα.
Η σημερινή συναίνεση είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την επιτυχία της συνάντησης Κορυφής του G20 που θα γίνει στις Κάννες πριν από το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: