Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Εξέλιξη που προκαλεί σοκ...ή Τουρκικα παιχνίδια;

Κορυφώνεται η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της από τα Κατεχόμενα και στη θέση του τοποθετεί έναν κρατικό λειτουργό, ο οποίος προκάλεσε την οργή των Τουρκοκυπρίων.
Πρόκειται για τον Χαλίλ Ιμπραήμ Ακτσά, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας κρατικού σχεδιασμού της Τουρκίας και αρχιτέκτονα του οικονομικού πακέτου, κατά του οποίου ξεσηκώθηκαν τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα.
Όπως είναι φανερό, γίνεται λόγος για μια εξέλιξη που έφερε αντιμέτωπους το ψευδοκράτος με την Τουρκία. Στην Άγκυρα το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, σημειώνει πως δεν υπάρχει ανάκληση πρέσβη, αλλά αλλαγή φρουράς.
Διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση καθώς πριν από λίγες ημέρες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε επιστολή του προς τον Erdogan είχε ζητήσει την ανάκληση του Ακτσά.
Η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να τοποθετήσει στη θέση του πρέσβη έναν ανεπιθύμητο τόσο για την πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους όσο και των τουρκοκυπρίων, εκτιμάται ως μια προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παίξει «τα ρέστα του» στο θέμα του Κυπριακού.
Την ίδια στιγμή, τουρκοκύπριοι πολιτικοί καλούν τον Ντερβίς Έρογλου να μη δεχθεί τη διαπίστευση τον Ακτσά ως πρέσβη.
Τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. μεταδίδουν το θέμα ως πρώτη είδηση και ως μία εξέλιξη που προκαλεί σοκ.
πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: