Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

"Ημέρα οργής" και αίματος...

"Ημέρα οργής" είχε ονομάσει, μέσω Facebook, η αντιπολίτευση στη Λιβύη την Πέμπτη και οι έξι νεκροί στη Βεγγάζη, χίλια χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, φανέρωσαν ότι η οργή αυτή και πραγματική είναι και τη βίαιη αστυνομική καταστολή εκ μέρους του καθεστώτος προκαλεί. Είχαν προηγηθεί τέσσερις νεκροί στην πόλη Αλ Μπάιντα, την προηγούμενη ημέρα, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Όταν ο πρόεδρος της γειτονικής Τυνησίας, Μπεν Αλί, εγκατέλειπε άρον - άρον την Τύνιδα υπό την πίεση των διαδηλώσεων, ο μόνος που έβγαινε να τον στηρίξει ήταν ο Μουαμάρ Καντάφι, που δήλωνε ότι "ο μόνος που μπορεί να κυβερνήσει την Τυνησία είναι ο πρόεδρος Μπεν Αλί", ενώ άνοιγε τα σύνορα της χώρας του στους Τυνήσιους που αναζητούσαν δουλειά, σε μια απόπειρα εκτόνωσης της έντασης στη γειτονική χώρα.

Τώρα το "άρωμα" των γιασεμιών της Τυνησίας και η οργή των διαδηλωτών της Αιγύπτου φαίνεται να περνάνε στη Λιβύη, χωρίς -προς το παρόν τουλάχιστον- να κλονίζουν το καθεστώς. Το τελευταίο μάλιστα φρόντισε, την Πέμπτη, να διοργανώσει και αντι-συγκέντρωση υπέρ του επί σαράντα χρόνια στην εξουσία ηγέτη, στο κέντρο της Τρίπολης, στην "Πράσινη πλατεία"... Η 17η Φεβρουαρίου είναι επέτειος των γεγονότων του 2006 στη Βεγγάζη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πολλούς διαδηλωτές, οι οποίοι επιτίθεντο κατά του ιταλικού προξενείου στην πόλη.
Τα χαρακτηριστικά της Λιβύης μοιάζουν αρκετά με της Αιγύπτου: Ο Καντάφι βρίσκεται στην εξουσία από το 1969 (ο τελευταίος των Αράβων "δεινοσαύρων"), ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι τα 24 χρόνια, ενώ το ποσοστό των εγγράμματων αγγίζει το 88% και η ανεργία των νέων ξεπερνά το 20%. Η χώρα εισπράττει ετησίως 50 δισ. από το πετρέλαιο που διαθέτει, χωρίς ωστόσο τα χρήματα αυτά να επενδύονται σε κοινωνικά έργα.
Η αντίδραση του καθεστώτος στις διαδηλώσεις στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη είναι αναμενόμενη -"σαμποτέρ", ξένος δάκτυλος κ.ο.κ.-, ωστόσο καθαιρούσε και τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης Αλ Μπάιντα λόγω των πολύνεκρων επεισοδίων... Θα καταφέρει με τις κινήσεις αυτές να επιβιώσει ο μακροβιότερος σήμερα Άραβας ηγέτης στην εξουσία; Τίποτε δεν είναι λιγότερο σίγουρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: