Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη...ώρα μηδέν

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες στην Τρίπολη με υποστηρικτές του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ιατρικές πηγές.
Η Τρίπολη θα διακόψει τη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης με την ΕΕ αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σταματήσει να στηρίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις---
Η Λιβύη ανακοίνωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα διακόψει τη συνεργασία μαζί της σε θέματα παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, αν η ΕΕ ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η ουγγρική προεδρία.
"Ο ούγγρος πρεσβευτής κλήθηκε την Πέμπτη στη Λιβύη και του διαβιβάστηκε το μήνυμα ότι η Λιβύη θα διακόψει τη συνεργασία με την ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης αν η ΕΕ συνεχίσει να προβαίνει σε ανακοινώσεις υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής προεδρίας.
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ιατρικές πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τη Λιβύη να ξεκινήσει διάλογο με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με έναν από τους γιούς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Ο Χέιγκ είπε στον Σαϊφ αλ-Ισλάμ Καντάφι ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της Λιβύης είναι "ανεπίτρεπτη" και θα προκαλέσει τη διεθνή καταδίκη.
"Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε σαφές το έντονο ενδιαφέρον της Βρετανίας για την κλιμάκωση της βίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
" Εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταγγελίες για πολλούς ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή δέχτηκαν επίθεση από τις αρχές ασφαλείας της Λιβύης...Ο υπουργός Εξωτερικών ενθαρρύνει έντονα την κυβέρνηση της Λιβύης να ξεκινήσει διάλογο και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις".
Η ιταλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι δεν καταδίκασε τις βίαιες συγκρούσεις στη Λιβύη λέγοντας ότι δεν θέλει να "ενοχλήσει" τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία έχει "φιλοξενήσει" μετά τιμών πολλές φορές στην Ιταλία τον Καντάφι, δεν έχει σχολιάσει την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους.
Υπό πίεση από τους δημοσιογράφους για να απαντήσει αν έχει μιλήσει στον Καντάφι από τότε που ξεκίνησαν τα επεισόδια, ο Μπερλουσκόνι απάντησε χθες Σάββατο: "Οχι, δεν έχω έρθει σε επαφή μαζί του. Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και έτσι δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να ενοχλήσει κανέναν".
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την οργή της αριστερής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί εδώ και καιρό τον Μπερλουσκόνι ότι "κάνει τα στραβά μάτια" απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την ηγεσία του Καντάφι και ότι κολακεύει τον λίβυο ηγέτη λόγω των συμβολαίων που έχει συνάψει με την Τρίπολη και των επενδύσεων της Λιβύης στην Ιταλία.
"Εκτός από την εκκωφαντική σιωπή της ιταλικής κυβέρνησης για την αιματηρή καταστολή στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής είναι τουλάχιστον ανησυχητική η δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι δεν θέλει να ενοχλήσει τον Καντάφι για τους δεκάδες νεκρούς στους δρόμους της Βεγγάζης και της Τρίπολης", δήλωσε ο Πιέρο Φασίνο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αλλοι βουλευτές είπαν ότι "αηδίασαν" με τα σχόλια του Μπερλουσκόνι και ότι η Ιταλία, ως στενότερος δυτικός σύμμαχος της Λιβύης, θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα καταδικάζει τη βία.
Μία εφημερίδα κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Μην Ενοχλείτε Τον Σφαγέα", ενώ η εφημερίδα των Καθολικών Επισκόπων στην Ιταλία, Avvenire, κάλεσε τη Ρώμη να χρησιμοποιήσει την "προνομιακή της σχέση με την Τρίπολη" για να πιέσει να δοθεί τέλος στην "αιματηρή καταστολή" στη Λιβύη.
Εξάλλου, ο Μπερλουσκόνι απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την κατάσταση στη Λιβύη κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους λέγοντας μόνο ότι "ανησυχεί" για τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή.
Ενώ η Δύση έχει πολύ διστακτικά διευρύνει τους δεσμούς της με την Τρίπολη από τότε που ήρθησαν οι διεθνείς κυρώσεις το 2004, ο Μπερλουσκόνι έχει υποδεχτεί το πρώην κράτος-παρία με "ανοιχτές αγκάλες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: