Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Κινητοποιήσεις αγροτών από τη Δευτέρα...

Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας μετά την άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χθες στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών δυνάμεων έφυγαν από την πολύωρη συνάντηση με άδεια χέρια, καθώς πέραν των καλών προθέσεων που διατύπωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στα κρίσιμα ζητήματα εισέπραξαν γενικόλογες απαντήσεις, αόριστες διατυπώσεις και αδιέξοδα που δημιουργούν οι όροι του μνημονίου που συμφώνησε και υλοποιεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης αν και αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου και στη διάθεση για διάλογο, στο δια ταύτα εμφανίστηκε χωρις συγκεκριμένο σχεδιασμό και παρεμβάσεις. Επανέλαβε τα περί πρότασης θέσπισης αγροτικού πετρελαίου που έχει παραπεμφθεί στο υπουργείο Οικονομικών και τα σχετικά με τις αποζημιώσεις για το βαμβάκι, ενώ δεσμεύτηκε μόνο για την υλοποίηση του μητρώου εμπόρων και την προώθηση των αδειοδοτήσεων χρήσης νερού, για τις οποίες έχει προτείνει στο ΥΠΕΚΑ μηδενική επιβάρυνση των αγροτών. Για την αλλαγή του νέου πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ φαίνεται ότι το υπουργείο αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του φέτος και προς το παρόν δεν προβλέπεται βελτίωσή του, ενώ αναφέρθηκε ότι θα δοθεί σε περίπου 10 μέρες το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς. Υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας φαίνεται ότι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα θέματα των αγροτικών συντάξεων και της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ το υπουργείο δεν ξέρει ακόμη πώς να κατανείμει τα “ψαλιδισμένα” κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των συντονιστικών Μακεδονίας και Θεσσαλίας δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι ήταν μεν χρήσιμη, αλλά απέβη άκαρπη γιατί δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεν ελήφθησαν δεσμεύσεις από πλευράς υπουργείου, επισημαίνοντας ότι πλέον ο μόνος δρόμος είναι οι κινητοποιήσεις, που όπως έχει προαποφασιστεί θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι “είναι δικαίωμά τους να κάνουν αυτό που πιστεύουν” θεωρώντας ότι η συζήτηση που έγινε ήταν εξαντλητική και η απάντηση στα αιτήματά τους θετική και κατέληξε: “Ελπίζω να το ξανασκεφτούν”.
Οι δυνάμεις των αγροτών θα συνεδριάσουν αυτές τις ημέρες προκειμένου να προσδιορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων, δηλαδή αν θα αποκλείσουν εθνικές οδούς και συνοριακούς σταθμούς, όπως ο Προμαχώνας, τα Τέμπη, τα Μάλγαρα, τα Πράσινα Φανάρια κ.ά
πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: