Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Υεμένη

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην Υεμένη, καθώς εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούονται για τέταρτη μέρα με υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Οι διαδηλωτές στη Σαναά λένε ότι απαιτούν την απελευθέρωση των ακτιβιστών που συνελήφθησαν τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και 200 που κρατούνται στην Τάιζ.
Αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα αλλά δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το πλήθος στη βιομηχανική πόλη Τάιζ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ στη Σαναά περίπου 3.000 φοιτητές και δικηγόροι διαδήλωσαν σήμερα στη Σαναά, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

"Μετά τον Μουμπάρακ, ο Άλιλ", "Έι, Άλι, φύγε, φύγε", φώναζαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο της Σαναά αναφερόμενοι στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχο των ΗΠΑ που μάχεται εναντίον της πτέρυγας της αλ Κάιντα στην Υεμένη. "Δεν έχεις άλλη λύση εκτός από το να φύγεις".
Αστυνομικοί τοποθετήθηκαν ανάμεσα στους περίπου 500 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τους περίπου 100 αντιδιαδηλωτές, οπαδούς του Σάλεχ, στο πανεπιστήμιο της Σαναά, όπου διοργανώνονται συχνά διαδηλώσεις, ώστε να εμποδίσουν συμπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες φορές με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, και η προοπτική περαιτέρω ταραχών ώθησαν τον Σάλεχ να προβεί σε σειρά παραχωρήσεων, ενώ υποσχέθηκε να αποχωρήσει από την εξουσία το 2013.
Στις διαδηλώσεις σημειώνονται επεισόδια τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με αντίπαλες παρατάξεις να μάχονται η μια την άλλη χρησιμοποιώντας ρόπαλα και γροθιές. Την Κυριακή η αστυνομία διέλυσε βίαια μια πορεία στην πρωτεύουσα.
Η Υεμένη δεν είναι ακόμα στο σημείο να ξεσπάσει μια εξέγερση τύπου Αιγύπτου, και η όποια αναταραχή θα εξελιχθεί πιθανότατα με πιο "αργό" ρυθμό και πιθανότατα με περισσότερη αιματοχυσία, καθώς τα όπλα είναι άφθονα στη χώρα και οι φυλές σχηματίζουν συχνά παραστρατιωτικές ομάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ο Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά την Υεμένη επί 32 χρόνια, ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την Κυριακή λόγω των συνθηκών στην περιοχή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) επέκρινε την αστυνομία για υπερβολική βία στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών καθώς και για χρήση τέιζερ (όπλων ηλεκτρικής εκκένωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: