Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Οι βίαιες συγκρούσεις...και οι χιλιάδες αρχαιότητες στο μυαλό των αιγυπτιολόγων

Τα μουσεία σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε συναγερμό για κλεμμένα αιγυπτιακά έργα τέχνης μετά τους βανδαλισμούς στο μουσείο του Καΐρου και μάλιστα πολλοί αρχαιολόγοι προσφέρθηκαν να μεταβούν στην Αίγυπτο για να βοηθήσουν στη φύλαξη των αρχαίων θησαυρών και των μουσείων.

Οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ και οι βίαιες συγκρούσεις επέτρεψαν τις λεηλασίες στο Μουσείο του Καΐρου.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν έρχονται στο μυαλό των αιγυπτιολόγων, όταν χιλιάδες αρχαιότητες εκλάπησαν ή καταστράφηκαν στο χάος που ακολούθησε.
"Η κατάσταση στο Ιράκ είναι το χειρότερο σενάριο, αλλά πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί γιατί υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση για την προστασία των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων", τόνισε η Κάρεν Εξελ, έφορος της αιγυπτιακής συλλογής του Μουσείου του Μάντσεστερ και πρόεδρος της βρετανικής Egypt Exploration Society.
Οι ειδικοί εξέφρασαν την ικανοποιήσή τους για την αντιμετώπιση των απλών Αιγυπτίων στις προσπάθειες λεηλασίας των θησαυρών της πατρίδας τους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την φρούρηση των μουσείων.
"Όλοι εμείς οι φίλοι της Αιγύπτου μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να σταματήσουν οι λεηλασίες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο διεθνές εμπόριο αρχαιοτήτων", επισήμανε από την πλευρά του το Petrie Museum of Egyptian Archaeology στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: