Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

"Όλα για όλα"...ανεβάζει η κυβέρνηση "στροφές"

"Στροφές" ανεβάζει η κυβέρνηση για την υλοποίηση του νομοθετικού της έργου, με το οποίο θα εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Η επίσπευση των προωθούμενων αλλαγών κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση δεδομένου ότι ο έλεγχος για την πρόοδο των "διαρθρωτικών" αλλαγών από την τρόικα ξεκινά σε δύο εβδομάδες, με την άφιξη της τεχνικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα και, στη συνέχεια, των εκπροσώπων της τρόικας.

Η αρχή γίνεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα συζητηθεί το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον νόμο να προβλέπει οριζόντια ρύθμιση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, παρ' όλο που ο "διάλογος" και η "διαβούλευση" με τις επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται δεν φαίνεται να οδηγούν σε κάποια "συνεννόηση". Άλλωστε, αφενός οι σφιχτές καταληκτικές ημερομηνίες δεν αφήνουν περιθώρια ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αφετέρου, όσο ειλικρινής και εάν ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης ως προς αυτές, δεν θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική κατάληξη από τις αρχικές ρητές εντολές της τρόικας. Κατέστη σαφές και από τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Α. Λοβέρδου, μετά την απόρριψη της φόρμουλας την οποία "διαπραγματευόταν" για τους φαρμακοποιούς, αλλά και από το αδιέξοδο των συναντήσεων με τους δικηγόρους.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται οσονούπω και η "αναδιάρθρωση" των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, που θα συνοδεύεται με αύξηση της τιμής των εισιτηρίων έως και 40%, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για απολύσεις εάν οι εργαζόμενοι δεν "συναισθανθούν τις ευθύνες τους" και συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα, εκκρεμεί η εφαρμογή της οριζόντιας περικοπής 10% στις μικτές αποδοχές στις ΔΕΚΟ, εφόσον ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο, η ταυτόχρονη προώθηση πληθώρας πρωτοφανών αλλαγών θα έρθει να επιβαρύνει, στο προσεχές διάστημα, την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που έχουν προκαλέσει τα επώδυνα μέτρα του 2010 και μεσοπρόθεσμα, με την εφαρμογή τους, θα εντείνει την ολοένα και αυξανόμενη δυσφορία της κοινωνίας. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ άλλωστε εκφράζουν ανησυχία ότι οι επερχόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ πιθανό να "δυναμιτίσουν" το κλίμα, εξηγώντας γιατί έχει καθυστερήσει η "μεταρρύθμιση" παρ' όλο που η υπουργός έχει δηλώσει ετοιμότητα για την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η εμπέδωση αυτής της σκληρής καθημερινότητας για την πλειοψηφία της κοινωνίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 12-13 δισ. ευρώ εντός του περίφημου "μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου", θα επιφέρει αντιδράσεις που ενδεχομένως να φέρουν την κυβέρνηση ακόμα και ενώπιον της επιλογής για πρόωρη κάλπη.
πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: