Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Τα πάνω κάτω στη δομή των ΑΕΙ - ΤΕΙ

Καταργούνται τα τμήματα... και το πανεπιστήμιο όλο γίνεται μία σχολή. Τα πάνω κάτω στη δομή των ΑΕΙ - ΤΕΙ φέρνει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα έρθει στη Βουλή τον Φεβρουάριο. Το τελικό κείμενο του υπ. Παιδείας θα παρουσιασθεί στις 25 Ιανουαρίου στη διακομματική επιτροπή της Βουλής που έχει συσταθεί για την Παιδεία. Θα περιλαμβάνει τη ριζικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στα πανεπιστήμια. Παύουν να υπάρχουν τα 590 τμήματα των πανεπιστημίων, ολόκληρες σχολές ομαδοποιούνται σε μία, από την οποία οι εισακτέοι μετά το πρώτο έτος θα επιλέγουν κατεύθυνση για πτυχίο. Αυτήν την περίοδο στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, γίνεται η συζήτηση του ορισμού του «νέου πανεπιστημίου» και της σύνθεσης που αυτό θα έχει. Ο καινούργιος σχεδιασμός των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα αποτελέσει τη βάση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα καθώς και για τον σαρωτικό «Καλλικράτη» που θα έρθει για τμήματα, σχολές και πανεπιστήμια.

Ισχυροποιούνται οι σχολές, κατά το πρότυπο των βρετανικών πανεπιστημίων. Υπό τον τίτλο τους θα μπορούν να ενσωματωθούν και ολόκληρα πανεπιστήμια. Λόγου χάρη, θα μπορεί η Οικονομική Σχολή να συμπεριλάβει την ΑΣΟΕΕ, το Πανεπιστήμιο του Πειραιά ή τα δεκάδες οικονομικά τμήματα που υπάρχουν διάσπαρτα ανά πανεπιστήμιο σήμερα.
Βασική Ακαδημαϊκή Μονάδα θα είναι η Σχολή που θα έχει την ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών, θα απονέμει πτυχία και μπορεί να αποτελείται από εξειδικεύσεις με συγγενή επιστημονικά πεδία. Η Σχολή έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του ενιαίου προγράμματος σπουδών του πρώτου ακαδημαϊκού έτους.
Με λίγα λόγια, οι τελειόφοιτοι του λυκείου θα εισάγονται στις νέες σχολές, θα παρακολουθούν κύκλους μαθημάτων κι ύστερα από εξετάσεις θα κατευθύνονται στην εξειδίκευση που επιθυμούν!
Οι φοιτητές εντάσσονται στα επιμέρους προγράμματα σπουδών της Σχολής, μετά το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους. Το νέο σύστημα μάλλον θα δυσκολέψει αρκετά τη ζωή των υποψήφιων φοιτητών.
Συζήτηση αναμένεται να γίνει μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και για το είδος των πτυχίων που θα δίδονται μετά την κατάργηση των τμημάτων. Βεβαίως οι καταργήσεις των τμημάτων, αλλά και της υφιστάμενης δομής των ΑΕΙ-ΤΕΙ, βρίσκει αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: