Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ και Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Metropoll, την ώρα που η Ελλάδα έρχεται καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις σε αυτό τον κατάλογο.

Συγκεκριμένα, το 43% των Τούρκων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη εξωτερική απειλή για τη χώρα τους ενώ έπεται το Ισραήλ, που θεωρείται κίνδυνος από το 24% των ερωτηθέντων.
Επιπλέον, το 63% εκτιμά ότι η Τουρκία πρέπει να παγώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ενώ 28% πιστεύουν αντίθετα ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να προχωρήσουν σε βάθος.
Πάντως το 18,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν.
Το Ιράν, που οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις υποψιάζονται ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δεν θεωρείται απειλή παρά μόνον από το 3% των ερωτηθέντων.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις, καθώς μόνο το 2,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως πιστεύει ότι αποτελεί απειλή.
Ακόμα χαμηλότερα ποσοστά, μικρότερα και από 2%, συγκέντρωσαν οι απαντήσεις για το Ιράκ, τη Ρωσία και την Αρμενία. Το 1,3% είπαν ότι καμία χώρα δεν είναι απειλή για την Τουρκία.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.504 προσώπων. Το Ινστιτούτο σχετίζεται με το κυβερνών κόμμα Akp, αναφέρει η Hurriyet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: