Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Είδος πολυτελείας... τα μετρητά

Είδος πολυτελείας έχουν καταντήσει πλέον και τα μετρητά, καθώς η κυβέρνηση εξουσιοδότησε (με το αζημίωτο φυσικά) τις τράπεζες να δέχονται από τα γκισέ τους σχεδόν όλες τις χρηματικές συναλλαγές που διενεργούνται στο σύνολο της χώρας και να εκδίδουν επιταγές για την πληρωμή ακόμα και των οφειλών προς το Δημόσιο! Ευκαιρίες υπάρχουν και σε περιόδους κρίσης, μας λένε. Και η απάντηση στο ερώτημα “για ποιους” είναι εκ των προτέρων γνωστή.

Στο σκηνικό οικονομικής τρομοκρατίας που επικρατεί σκόπιμα τους τελευταίους μήνες στη χώρα, οι τραπεζίτες αισθάνονται ως απόλυτοι άρχοντες σπρώχνοντας στο βάραθρο όσους έχουν δανειστεί ή προτίθενται εξ ανάγκης να το πράξουν και δηλώνοντας κυνικά ότι “το ταμείον είναι μείον» ή πως τα δάνεια είναι πλέον είδος εν ανεπαρκεία. «Οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι ανοικτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ένωσης ελληνικών τραπεζών και της Εθνικής τράπεζας Βασίλης Ράπανος σε εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τρίτη και παρέπεμψε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία για να ανατραπεί το αδυσώπητο κλίμα.
Ο σημερινός τραπεζίτης, πρώην στέλεχος του ΟΟΣΑ και πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του αείμνηστου καθηγητή Σάκη Καράγιωργα, απέδωσε τη δυστοκία και στη δραματική μείωση των καταθέσεων, που αποτελούν τη συνήθη τροφή των τραπεζών, αφού πληρώνουν ελάχιστα και πουλάνε πανάκριβα. Πότε θα επιστρέψουμε κανονικά στις αγορές; Από το 2012 και βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: