Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Προσπάθεια κλωνοποίησης των μαμούθ

Ιάπωνας επιστήμονας δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει την προσπάθεια κλωνοποίησης των μαμούθ και υποστηρίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να φέρει στη ζωή ένα μαμούθ σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Η ιδέα για την επαναφορά στη ζωή εξαφανισμένων ζώων αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν άρχισε να αναπτύσσεται και η τεχνολογία της κλωνοποίησης. Ωστόσο η ανάκτηση από απολιθώματα γενετικού υλικού ικανού να επιτρέψει την κλωνοποίηση ζώων εξαφανισμένων εδώ και πολλές χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια δεν επετεύχθη και έτσι η επιστροφή των δεινοσαύρων συνέχισε να απασχολεί μόνο τους... σκηνοθέτες.
Ωστόσο πριν από δύο χρόνια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Τερουχίκο Γιακαγιάμα ανέπτυξε μια επαναστατική τεχνική με την οποία κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ποντίκια χρησιμοποιώντας κύτταρα νεκρών ποντικών που ήταν κατεψυγμένα επί 16 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο στους θιασώτες της κλωνοποίησης εξαφανισμένων ζώων, αφού ανέτρεψε την κρατούσα επιστημονική άποψη ότι η κλωνοποίηση με χρήση κατεψυγμένων κυττάρων είναι αδύνατη επειδή οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο DΝΑ.
Ο Ακίρα Ιριτάνι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κιότο, υποστηρίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν την κλωνοποίηση από κατεψυγμένα κύτταρα. «Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό δείγμα μαλακού ιστού από κάποιο παγωμένο μαμούθ» δήλωσε μιλώντας στην «Daily Μail» ο ιάπωνας επιστήμονας. Αν ο Ιριτάνι βρει το δείγμα ιστού που επιθυμεί, θα αποσπάσει το γενετικό υλικό του και στη συνέχεια θα το εμφυτεύσει σε ένα ωάριο αφρικανικού ελέφαντα που θα λειτουργήσει ως «παρένθετη μητέρα». Σύμφωνα με τον επιστήμονα η προσπάθεια επιτυχούς γονιμοποίησης ενός ελέφαντα θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, ενώ ο χρόνος κύησης υπολογίζεται σε περίπου 600 ημέρες. Αν λοιπόν όλα πάνε όπως τα υπολογίζει ο Ιριτάνι το 2016, ίσως ύστερα από 5.000 έτη ξαναπατήσει το πόδι του στη Γη ένα μαμούθ!
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=378273&dt=15/01/2011#ixzz1B7tWRwSQ

Δεν υπάρχουν σχόλια: