Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Λάθος τα υψηλά επιτόκια των πακέτων διάσωσης

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος θεωρεί λάθος τα υψηλά επιτόκια των πακέτων διάσωσης, διότι καθιστούν «ανέφικτο» οι ασθενέστερες χώρες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ισχυρότερων χωρών.

Σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 19.01.11) ο Σόρος διαπιστώνει ότι «οι αποκλίσεις διευρύνονται, οι αδύναμες χώρες γίνονται ασθενέστερες. Η σημερινή αναμέτρηση ανάμεσα σε πιστωτές και χρεώστες θα ενταθεί και υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος, το ευρώ να καταστρέψει την πολιτική και κοινωνική συνοχή της ΕΕ». Ως λύση ο Σόρος προτείνει να μειωθούν τα επιτόκια των πακέτων διάσωσης στο όριο του επιτοκίου με τα οποία θα δανείζεται η ίδια η ΕΕ από τις αγορές. «Αυτό θα είχε το πλεονέκτημα της ανάπτυξης μιας ενεργούς αγοράς ευρω-ομολόγων», λέει ο πανίσχυρος επενδυτής.
Κατά τον Σόρος, ένα λάθος που κάνουν επίσης οι πολιτικοί έχοντας να αντιμετωπίσουν «όχι μόνο μία νομισματική κρίση, αλλά και μία κρίση τραπεζών και μία μακροοικονομική κρίση» είναι ότι «οι κάτοχοι ομολόγων χρεοκοπημένων τραπεζών προστατεύονται και φορτώνεται το κόστος στους φορολογούμενους - εξαιτίας του φόβου να μην προκληθεί χρηματοοικονομική κρίση. Πολιτικά αυτό δεν είναι αποδεκτό. Η ιρλανδική κυβέρνηση που θα εκλεγεί την άνοιξη δεν θα αναγνωρίσει τις σημερινές συμφωνίες». Ο Σόρος εξηγεί ότι «οι αγορές το γνωρίζουν και για αυτό η διάσωση της Ιρλανδίας δεν έφερε ηρεμία». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προτείνει ότι «θα ήταν προτιμότερο να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και μάλιστα σε πανευρωπαϊκή βάση και όχι κάθε χώρα μόνη της».
Ο Σόρος εκτιμά ότι εκτός των δύο αυτών δομικών αλλαγών ίσως να απαιτηθούν και άλλα μέτρα για να βρουν διέξοδο οι χώρες της Ευρωζώνη που χρειάζονται διάσωση. «Ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλα μέτρα όπως το «κούρεμα» (το λεγόμενο haircut) για τους κατόχους κρατικών ομολόγων. Αλλά οι τράπεζες ως επενδυτές, αφού εξοπλιστούν με κεφάλαια, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες».
πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: