Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων

Νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων, το οποίο θα εξασφαλίζει εκπτώσεις υλικών 25%-30% στις τιμές των υλικών και των εργασιών, θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, παράλληλα με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» το οποίο ξεκινά από αύριο. Την ανακοίνωση αυτή έκανε το Σάββατο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια του 28ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ύψους 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ενώ με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδομής.

Ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία που απειλεί να «πνίξει» πριν καν αρχίσει το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον». Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η νομοθεσία απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, το οποίο είναι απαραίτητο από την αρχή του χρόνου για αγοραπωλησίες ακινήτων και, από τον Ιούλιο, για μισθώσεις αντίστοιχα. Για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» υπολογίζονται σε 178.
Εν τω μεταξύ, από αύριο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank - Ergasias τις αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον». Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό, χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης, έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ'.
Ενταξη με εισοδηματικά κριτήρια
Για την ένταξη στο πρόγραμμα έχουν θεσπιστεί και εισοδηματικά κριτήρια. Οι κατηγορίες έχουν ως εξής:
Κατηγορία Α'
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 ευρώ ή τις 40.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Ενας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 ευρώ και επιχορήγηση 3.000 ευρώ.
Κατηγορία Β'
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 22.000 και 40.000 ευρώ ή 40.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη, σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 ευρώ και επιχορήγηση 1.500 ευρώ.
Κατηγορία Γ'
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 ευρώ ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 ευρώ. Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου, το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: