Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Οι διαφωνούντες και οι εξόριστοι μπορούν να επιστρέψουν στην Τυνισία

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γκανουτσί δήλωσε σήμερα ότι οι Τυνήσιοι διαφωνούντες και εξόριστοι είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στη χώρα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γκανουτσί στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα με την ιδιότητα του προσωρινού προέδρου της χώρας πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να ορίσει τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου στη θέση αυτή. «Μπορούν να επιτρέψουν όποτε το θελήσουν. Είναι η χώρα τους», τόνισε.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι οι αρχές της Τυνησίας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για ν' αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνέχιση των λεηλασιών.
Να επιστρέψει θέλει ο επικεφαλής του τυνησιακού ισλαμιστικού κινήματος Ενάχντα
Ο Ρασίντ Γανούσι, ο επικεφαλής του τυνησιακού ισλαμιστικού κινήματος Ενάχντα, ανακοίνωσε σήμερα ότι «ετοιμάζει» την επιστροφή του στην χώρα και ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Ετοιμάζω την επιστροφή μου» δήλωσε, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με το Γαλλικό Πρακτορείο από το Λονδίνο, όπου ζει εξόριστος.
Ερωτηθείς για το πότε σχεδιάζει να επιστρέψει στην Τυνησία, απάντησε «σύντομα». «Η τυνησιακή ιντιφάντα πέτυχε την πτώση της δικτατορίας» πρόσθεσε.
Ακόμη, ο επικεφαλής του ισλαμιστικού κόμματος απάντησε καταφατικά σε μία ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να σχηματίσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Υπάρχει μία διάσπαση του πολιτικού συστήματος. Μπορεί να πάρει καιρό να συμφωνήσουμε σε μία κοινή βάση» σημείωσε ο Ρασίντ Γανούσι.
Στη Τζέντα ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας
Ο Τυνήσιος πρώην πρόεδρος Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί κατέφυγε στην Σαουδική Αραβία μαζί με μέλη της οικογένειάς του, επιβεβαίωσε ανακοινωθέν του παλατιού το οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.
Η άφιξή του στην Τζέντα, πόλη στην Ερυθρά Θάλασσα, είχε αναφερθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα αλ Αραμπίγια και Αλ Τζαζίρα. την ίδια πληροφόρηση είχε δώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο σαουδαραβική κυβερνητική πηγή.
«Το βασίλειο καλωσόρισε την άφιξη του Προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της συζύγου του», ανέφερε το ανακοινωθέν της μοναρχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο
Ωστόσο, χθες το βράδυ ανέφερε ότι ο Μπεν Αλί κατευθύνονταν προς το Κατάρ όπου βρίσκεται η σύζυγός του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε νωρίτερα να δώσει άδεια στον φυγά πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν αλ Αμπεντίν Μπεν Αλί να εισέλθει στη Γαλλία, μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα επίσημες πηγές.
Τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα LCI και i-Tele δεν προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την άρνηση του Σαρκοζί να δεχθεί σε γαλλικό έδαφος τον Μπεν Άλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: