Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως "ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος"

Η Χιλή αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως "ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος", ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή και η Βραζιλία.

"Η κυβέρνηση της Χιλής αποφάσισε να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός κράτους της Παλαιστίνης ως ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλφρέδο Μορένο, χωρίς να κάνει αναφορά στα σύνορα αυτού του παλαιστινιακού κράτους.
Ο επικεφαλής της χιλιανής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα θα επισκεφθεί στις 4 και 5 Μαρτίου το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βολιβία και στη συνέχεια ο Ισημερινός αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως "ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος στο εσωτερικό των συνόρων του 1967", δηλ. στις γραμμές πριν από τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο των Έξι Ημερών και την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Η Ουρουγουάη ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο το 2011, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια σύνορα.
Η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα αναγνωρίζουν ήδη το παλαιστινιακό κράτος.
Αυτό το κύμα των λατινοαμερικανικών αναγνωρίσεων έχει ανησυχήσει το Ισραήλ και έχει προκαλέσει την αποδοκιμασία της Ουάσινγκτον, για την οποία "κάθε μονομερής ενέργεια είναι αντιπαραγωγική", σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: