Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας

Το Καϊμακτσαλάν στο νομό Πέλλας είναι το χιονοδρομικό κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα. Λόγω των παραδοσιακών και γραφικών οικισμών θεωρείται ως η "Αράχοβα του Βορρά", ενώ με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, είναι το ιδανικό κέντρο για βελτίωση της τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι. "Οι εργασίες προχωρούν στο Καϊμακτσαλάν και το χιονοδρομικό θα λειτουργήσει κανονικά", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο νομάρχης Πέλλας, Μιχαήλ Καραμάνης.

Το Σέλι Ημαθίας είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι χιονοδρομικοί αγώνες. Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου είναι και το προπονητήριο των εθνικών ομάδων χιονοδρομίας.
Στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας ξεχωρίζει η εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης, καθώς είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και η λειτουργία της προσελκύει περισσότερους φίλους του σκι και του χειμερινού τουρισμού. Η εγκατάσταση της τεχνητής χιόνωσης προσφέρει σιγουριά στους επισκέπτες ότι θα βρίσκουν πάντα χιονισμένες πίστες.
Το χιονοδρομικό κέντρο "Χρυσό Ελάφι" που βρίσκεται στο Βέρμιο του νομού Ημαθίας είναι το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ το νεότερο χιονοδρομικό βρίσκεται στο Ελατοχώρι της Πιερίας, αφού λειτούργησε για πρώτη φορά την περίοδο 2001 - 2002.
Στις Σέρρες, το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά βρίσκεται μέσα σε δάσος από οξιές και έλατα. Χαρακτηρίζεται από πολύ καλή χιόνωση, που διαρκεί έως και τέσσερις μήνες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ νυχθημερόν, καθώς οι προβολείς που έχουν τοποθετηθεί στην πίστα επιτρέπουν ακόμη και το νυχτερινό σκι.
Στη Βασιλίτσα Γρεβενών είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδας, το δεύτερο σε δυναμικότητα σε όλη τη χώρα. Το χιονοδρομικό δημιουργήθηκε στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '70, σε υψόμετρο 1600 - 2113 μέτρων.
Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου Καστοριάς είναι από τα μικρότερα της χώρας, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις του αθλήματος καθώς λειτουργεί σε μια τοποθεσία που διαθέτει μαγευτική θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα, τη λίμνη Πετρών, τη λίμνη Καστοριάς, τη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Το Βίτσι προστατεύεται σε εθνικό επίπεδο ως καταφύγιο θηραμάτων και αποτελεί ιδανικό βιότοπο για την απειλούμενη με εξαφάνιση αρκούδα.
Στη Φλώρινα, σ' ένα υπέροχο δάσος από οξιές βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου. Είναι ένα άρτια οργανωμένο κέντρο που προσφέρει όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες.
Το Φαλακρό είναι το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, το οποίο είναι το σήμα κατατεθέν της Δράμας. Όπως δηλώνει και το όνομα του χαρακτηριστικό του είναι η παντελής έλλειψη βλάστησης, η οποία του προσδίδει μια ξεχωριστή γοητεία.
Μπορεί το χιονοδρομικό κέντρο του Παγγαίου στην Καβάλα να είναι μικρό ωστόσο προσελκύει τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς συνδυάζει την άμεση επαφή της χιονισμένης φύσης με τη διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: