Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Έληξε η συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό

Έληξε στη Γενεύη η κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Ο γενικός γραμματέας, σε δήλωση που ανέγνωσε, δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για νέα συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια.

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τότε να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία και οι δύο ηγέτες θα επιδείξουν καλή θέληση για να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.
---ΓΓ ΟΗΕ - Γενεύη - Δήλωση---
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε πως οι δυο πλευρές στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες και πως έχει υποσχεθεί πως θα είναι στη διάθεσή τους ξανά σύντομα για να ανασκοπήσουν την πρόοδο και για να ενθαρρύνει τα μέλη να σμικρύνουν περαιτέρω τις διαφορές τους.
Σε δήλωσή του ύστερα από τη συνάντησή του στη Γενεύη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Μπαν ανέφερε πως οι δυο ηγέτες στην Κύπρο έχουν εργαστεί για να έρθουν πιο κοντά μέσω γεφυρωτικών προτάσεων ειδικά στα κεφάλαια της οικονομίας, της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της κατανομής εξουσιών, παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα ουσίας.
Είπε πως έχει ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να μιλήσουν με εμπειρογνώμονες που μπορεί να θέσει στη διάθεσή τους πάνω στις τεχνικές πτυχές του περιουσιακού.
Ο κ. Μπαν ανέφερε ακόμη πως στο τέλος Φεβρουαρίου θα ενημερώσει με έκθεσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στις συνομιλίες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία των συνομιλιών.
Εάν συνεχιστεί το εποικοδομητικό κλίμα που διαπίστωσα σήμερα τότε είμαι σίγουρος ότι θα μπορώ να υποβάλω μια θετική έκθεση, σημείωσε.
Μετά τη δήλωσή του, στην παρουσία των δυο ηγετών, στα γραφεία των ΗΕ στη Γενεύη ο κ. Μπαν δεν δέχθηκε ερωτήσεις.
Στο μεταξύ δεν θα πραγματοποιηθούν οι διασκέψεις Τύπου των δυο ηγετών που είχαν προγραμματιστεί.
πηγή: ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: