Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Οι "τροϊκανοί" ...θέλουν να μας αλλάξουν τα φώτα!

Να εξαλειφθεί κάθε εμπόδιο στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, προκειμένου να μειωθούν με κάθε τρόπο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, απαίτησε χθες το κλιμάκιο της τρόικας που συναντήθηκε με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, ενώ ζήτησαν ευθέως να ενθαρρυνθούν οι ατομικές συμβάσεις κάθε μορφής!
Οι "τροϊκανοί" ζήτησαν να ενημερωθούν για την πρόοδο που υπάρχει στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους με το δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ωστόσο συμφωνήσαν με τους αξιωματούχους του υπουργείου ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς η διάταξη ψηφίστηκε προ διμήνου.

Να σημειωθεί ότι ακόμη έχουν υπογραφεί ελάχιστες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που να προβλέπουν μείωση μισθών κάτω από την εκάστοτε κλαδική. Μια περίπτωση υπογραφής ειδικής επιχειρησιακής με μείωση μισθών έγινε γνωστή στην ELESIS S.A (πρώην θυγατρική της SIEMENS) όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων, αλλά περικοπές μισθών ανάλογα με την παραγωγικότητα. Η διοίκηση της ΝΕΟΓΑΛ, που πρώτη εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει επίσημα σε μείωση αποδοχών κατά 9%, τελικά, μετά και από την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, αναθεώρησε τη στάση της. Έτσι, στις 19 Ιανουαρίου υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και του σωματείου εργαζομένων, κλαδική σύμβαση που προβλέπει μηδενικές αυξήσεις, διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και διατήρηση των εργασιακών σχέσεων χωρίς νέες ευελιξίες.
Αν ωστόσο οι ειδικές επιχειρησιακές, δεν "τρέχουν" με τους ρυθμούς που επιθυμεί η τρόικα, μειώσεις μισθών παρατηρούνται σε καθημερινή βάση, όχι όμως ως αποτέλεσμα κάποιας ειδικής σύμβασης αλλά ατομικών συμφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ η επιχείρηση σχεδιάζει περίπου 100 απολύσεις, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με σοβαρή μείωση των μισθών. Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να κηρύξει 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη 1 και 2 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και να μην υπάρξει μείωση μισθών. Στη Β. Ελλάδα τα Εργατικά Κέντρα σε Σέρρες και Κιλκίς εκτιμούν ότι δεκάδες επιχειρήσεις με τον εκβιασμό της απόλυσης αποσπούν από τους εργαζόμενους την υπογραφή σε ατομικές συμβάσεις.
*Τέλος το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε ξεχωριστά και με τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, όπου εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των δαπανών των Ταμείων και ιδιαιτέρως για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ενιαίας τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων.
πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: