Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Οι Γερμανοί και...το μπούστο της βασίλισσας Νεφερτίτης

Γερμανικό ίδρυμα αρνήθηκε το αίτημα της Αιγύπτου να επιστρέψει το ηλικίας 3.400 ετών μπούστο της βασίλισσας Νεφερτίτης, το οποίο βρίσκεται σε μουσείο του Βερολίνου και προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου έστειλε το αίτημά του στο Prussian Cultural Heritage Foundation, το οποίο διαχειρίζεται το Neues Museum στην γερμανική πρωτεύουσα, όπου φιλοξενείται το μπούστο.
"Η θέση του ιδρύματος παραμένει αμετάβλητη: θα παραμείνει εδώ ως πρέσβειρα της Αιγύπτου στο Βερολίνο". τόνισε ο πρόεδρος του ιδρύματος καθηγητής Χέρμαν Παρτζινγκερ.
Το γλυπτό ανακάλυψε το 1912 ο γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιγκ Μπόρχαρτ, σε μια περιοχή 275 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου και μεταφέρθηκε στην Γερμανία την επόμενη χρονιά.
Ο αιγύπτιος γενικός γραμματέας αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουας ζήτησε να επιστραφεί το γλυπτό, τονίζοντας πως μεταφέρθηκε εκτός της χώρας με παραποιημένα στοιχεία, ως ένα αρχαιολογικό εύρημα μικρότερης σημασίας. Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει και προς το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή στην Αίγυπτο της στήλης της Ροζέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: