Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου σημαντικού πολιτικού αντικρύσματος

Μια κίνηση σημαντικού πολιτικού αντικρύσματος είναι η πρόσκληση του Τ. Ερντογάν προς τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου να απευθυνθεί στην τρίτη Διάσκεψη πρέσβεων που ξεκίνησε στην Άγκυρα και θα ολοκληρωθεί στο Ερζερούμ. Κατά τις σχετικές πληροφορίες, η διάσκεψη πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή 180 περίπου πρέσβεων της Τουρκίας ανά τον κόσμο και η φετινή (3-9 Ιανουαρίου) θα έχει ως θέμα "Διπλωματία με όραμα: παγκόσμια τάξη και τάξη της περιοχής, υπό την οπτική της Τουρκίας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την πρακτική του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αμέσως μετά τη διάσκεψη διπλωματικές αντιπροσωπείες επισκέπτονται διάφορες περιοχές της χώρας για να διαφωτίσουν τους κοινωνικούς φορείς, ενώ επίσης πραγματοποιείται και σύνοδος αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης. Όπως αναφέρεται εξάλλου σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάσκεψη των πρέσβεων μετέχουν και άλλοι σχετικοί με το θέμα υπουργοί, ενώ φέτος έχει προσκληθεί να μιλήσει τιμητικά ο Έλληνας πρωθυπουργός από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ σε άλλη σύνοδο θα μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν.
Κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην ομιλία του τόνισε πως για την Άγκυρα δεν τίθεται δίλημμα επιλογής ανάμεσα στην επίλυση του Κυπριακού ή την ενταξιακή προοπτική της χώρας - "κανείς δεν μπορεί να μας ωθήσει προς μια επιλογή που δεν θέλουμε να κάνουμε" τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του υπογράμμισε πως "η Τουρκία μπορεί να πάρει αποφάσεις μη αναμενόμενες υπό την πίεση σκληρών συνθηκών και εφόσον διακυβεύονται τα διεθνή της συμφέροντα". Ως προς τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Τουρκία τοποθετεί εαυτήν σε ισότιμη βάση και προσπαθεί να εξαπλώσει στην περιοχή την πρακτική του ελεύθερου εμπορίου και της ελεύθερης θεωρήσεων μετακίνησης. Όπως ανέφερε, τέλος, ο Τούρκος υπουργός, η Άγκυρα διαθέτει σήμερα 203 διπλωματικές αντιπροσωπείες (που θα αυξηθούν σύντομα σε 214) και 1.500 διπλωμάτες διαπιστευμένους ανά τον κόσμο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η πρόσκληση Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου και η δυνατότητα που προσφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλήσει απευθείας στους σημαντικότερους διπλωματικούς εκπροσώπους της Τουρκίας είναι πρωτοφανής κίνηση για τα δεδομένα της χώρας, ακόμη περισσότερο για τις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, το θέμα του τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ο θόρυβος που προκλήθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και στην Ε.Ε. αναμένεται να θιγεί κατά προτεραιότητα τόσο στο πρόγευμα εργασίας που θα έχει ο κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του όσο και στις επαφές του με τους Τούρκους διπλωμάτες.
πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: