Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Γενετικές τροποποίησεις για να αποτρέπονται εμφανίσεις πανδημιών

Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν τα πρώτα σε παγκόσμιο επίπεδο γενετικώς τροποποιημένα κοτόπουλα τα οποία δεν μεταδίδουν τη γρίπη των πτηνών. Με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» οι ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Εδιμβούργου αναφέρουν ότι η νέα μελέτη τους αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πολλά και διαφορετικά ζώα φάρμας τα οποία θα ανθίστανται σε ιογενείς νόσους.

Οι ερευνητές εισήγαγαν σε κοτόπουλα ένα τεχνητό γονίδιο το οποίο μετέφερε ένα μικρό τμήμα του ιού της γρίπης των πτηνών στα κύτταρά τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα πτηνά μολύνθηκαν με το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, ωστόσο δεν μπορούσαν να το μεταδώσουν στα υπόλοιπα κοτόπουλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γενετική αυτή τροποποίηση είναι αβλαβής τόσο για τα ίδια τα κοτόπουλα όσο και για τους ανθρώπους που θα τα καταναλώσουν.
Η καθηγήτρια Ελεν Σανγκ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία ήταν εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης, τόνισε ότι η γενετική τροποποίηση αποτελεί μια πιθανώς καλύτερη στρατηγική σε σύγκριση με τον εμβολιασμό για την προστασία των ζώων αλλά και του ανθρώπινου πληθυσμού από νόσους, αφού μπορεί να είναι αποτελεσματική ακόμη και αν κάποιος ιός εμφανίσει μετάλλαξη. «Θα προστατεύεται ολόκληρη η πτηνοτροφική μονάδα από τη μόλυνση με γρίπη των πτηνών,γεγονός σημαντικό αφού το στέλεχος Η5Ν1 αποτελεί έναν μεγάλο εχθρό σε ό,τι αφορά την παραγωγή πουλερικών». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θεωρητικώς η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για την προστασία όλων των ζώων φάρμας από ιογενείς ασθένειες. Απώτερος στόχος είναι λοιπόν να δημιουργηθούν ολόκληρα κοπάδια που θα ανθίστανται σε οποιονδήποτε ιό. Ο δρ Λόρενς Τίλι από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε ότι η τεχνολογία της γενετικής τροποποίησης αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για τη δημιουργία ζώων που δεν θα αρρωσταίνουν.
Σύμφωνα με τους βρετανούς ειδικούς, η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη παραγωγή τροφίμων με χαμηλότερο κόστος, δίνοντας λύση στο ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα υποσιτισμού εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Παράλληλα τα γενετικώς τροποποιημένα ζώα που είναι ανθεκτικά σε ιούς θα είναι και ωφέλιμα για την υγεία του πληθυσμού αποτρέποντας την εμφάνιση πανδημιών.
Συγκρατημένοι φάνηκαν στο άκουσμα της νέας είδησης εκπρόσωποι της βιομηχανίας πτηνοτροφίας, οι οποίοι ανέφεραν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των ζώων φάρμας από τη γενετική τροποποίηση. Προσέθεσαν επίσης ότι και το κοινό πρέπει να ερωτηθεί σχετικά με το αν επιθυμεί να καταναλώσει γενετικώς τροποποιημένα ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: