Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: ΟΧΙ των Γερμανών στην ένταξη της Τουρκίας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είναι πολύ πιο αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με ό,τι έχει εκφράσει δημοσίως, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσαν μέσω του ιστότοπου WikiLeaks.

Μία χώρα τόσο μεγάλη όσο η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε στην Χίλαρι Κλίντον, λίγο αφότου ανέλαβε το υπουργείο το 2009.
Αν η Γερμανία έπρεπε να αποφασίσει τώρα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η απάντηση θα ήταν όχι, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά έγραφα που δημοσιεύθηκαν στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Ωστόσο, αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να τεθεί σε πέντε ή έξι χρόνια, σημείωσε ο Γκίντο Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν είναι αρκετά σύγχρονη για να ενταχθεί στην ΕΕ.
Η Γερμανία επισήμως συμβουλεύει την ύπαρξη μιας «προνομιακής εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία, παρά την πλήρη ένταξη. Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γκίντο Βεστερβέλε επιμένουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αποκλείουν κανένα αποτέλεσμα.
Η αμερικανική διπλωματία θεωρεί ότι αυτή η στάση της Γερμανίας μπορεί να στοχεύει στην ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: