Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Eπιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, ο Επίτροπος Όλι Ρεν υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι οι χρόνοι ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι ανάγκη να εναρμονιστούν και πως ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει σύντομα το ζήτημα αυτό για την Ελλάδα. «Αυτό θα γίνει σύντομα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Ιρλανδία, ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι η πραγματική οικονομία της χώρας ανακάμπτει, καθώς καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών και μια νέα ώθηση στων ιδιωτικό τομέα. «Είμαι σίγουρος ότι ο έξυπνος, ανταγωνιστικός και πεισματάρης λαός της Ιρλανδίας, καθώς και οι προοπτικές της χώρας για ανάκαμψη θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να επιστρέψει σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Τέλος, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι το επόμενο «τεστ κοπώσεως» των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριου του 2011 και πρόσθεσε ότι η εμπειρία των προηγούμενων τεστ έδειξε ότι θα πρέπει αυτή τη φορά να αξιολογηθεί και η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα. Τα νέα τεστ αντοχής για τις τράπεζες θα βασίζονται στη νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, ανέφερε ο Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: