Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Ο καπιταλισμός και η περιβαλλοντική ανισορροπία

Στη Βενεζουέλα, τριάντα δύο άτομα σκοτώθηκαν και 70.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στην παράκτια ζώνη όπου κατολισθήσεις λάσπης σκέπασαν κτίσματα στις παραγκουπόλεις, πάνω στους λόφους.

Στην Κολομβία, γίνεται λόγος για 150 νεκρούς και 1,5 εκ. άστεγους, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός καθώς σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, δεκάδες σπίτια έχουν ταφεί κάτω από τη λάσπη και εκεί εκτιμάται ότι βρίσκονται 50 - 60 άτομα.
Στη Βενεζουέλα, ο Τσάβες ανέλαβε ο ίδιος τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης προσφέροντας καταφύγιο στο προεδρικό μέγαρο σε 25 οικογένειες και δίνοντας εντολή να βρεθούν αντίστοιχοι χώροι για άλλους σε υπουργεία, στρατόπεδα, ακόμη και στο εμπορικό κέντρο του Καράκας.
«Οι δυστυχίες που υφιστάμεθα με αυτές τις εγκληματικές και παρατεταμένες βροχές είναι αποδείξεις της άδικης και εγκληματικής παραδοξότητας του πλανήτη μας», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας ο οποίος προσέθεσε ότι «τα αναπτυγμένα έθνη ανεύθυνα διαταράσσουν την τάξη στην επιθυμία τους να διατηρήσουν ένα εγκληματικό αναπτυξιακό μοντέλο, ενώ η τεράστια πλειοψηφία των κατοίκων της γης, υφίσταται τις τρομερές συνέπειες».
Τα σχόλια του γίνονται καθώς στο Μεξικό αναζητείται συναίνεση για το μέλλον του πρωτοκόλλου του Κιότο για την καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και οι αριστεροί ηγέτες των χωρών της κεντρικής Αμερικής ζητούν ριζοσπαστικές αλλαγές και μακροπρόθεσμούς στόχους από τις συνομιλίες που γίνονται στην πόλη Κανκούν.
«Η περιβαλλοντική ανισορροπία που προκάλεσε ο καπιταλισμός είναι χωρίς αμφιβολία, η βασική αιτία της ανησυχητικών ατμοσφαιρικών φαινομένων», έγραψε πρόσφατα ο Τσάβες, ο οποίος είναι μακράν, ο πιο εκφραστικός από αυτούς.
«Οι ισχυρές οικονομίες του κόσμου, επιμένουν σε μία καταστροφική ζωή και μετά αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη», προσέθεσε.
Πάντως η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι πλημμύρες απέδειξαν το φτωχό σχεδιασμό του Τσάβες στην οικιστική πολιτική μετά από 11 χρόνια στην εξουσία ενώ εκείνος απαντά ότι η κυβέρνηση του προσπαθεί να ανατρέψει τις ανισότητες των παρελθουσών καπιταλιστικών κυβερνήσεων.
Μιλώντας καθώς οδηγούσε ένα τζιπ σε πλημμυρισμένες περιοχές, ο Τσάβες υποσχέθηκε ότι θα μετακινήσει το δρόμο που χωρίζει την πρωτεύουσα Καράκας από το παρακείμενο βουνό 'Αβιλα για να κατασκευαστούν νέες κατοικίες, ενώ σε ομιλία του λίγο αργότερα σε χιλιάδες άστεγους ανακοίνωσε ότι θα καταλάβει ιδιωτικό χώρο κοντά στο αεροδρόμιο και διέταξε τις αρχές να καταλάβουν αχρησιμοποίητο χώρο σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις για προσωρινούς πρόσφυγες ενώ κάλεσε και τους πλούσιους συμπατριώτες του να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Εσείς μπουρζουάδες, πρέπει να προσφέρετε τα γήπεδα του γκολφ», είπε απευθυνόμενους σε αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: