Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Νέο παράθυρο για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Κοντά σε συμβιβασμό φαίνεται ότι βρίσκονται οι κοινωνικοί εταίροι για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και για την υπερίσχυση τους έναντι των κλαδικών.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης οι κοινωνικοί εταίροι συναντήθηκαν στα γραφεία του ΣΕΒ και συζήτησαν για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων πριν το «ραντεβού» τους με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη.
Ωστόσο, μετά τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ η συνάντηση ματαιώθηκε και παραμένει άγνωστο πότε θα προγραμματιστεί νέο ραντεβού.
Οι κοινωνικοί εταίροι όμως συνέχισαν τις διαβουλεύσεις στο κτίριο του ΣΕΒ και όπως όλα δείχνουν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Στη συνάντηση που ματαιώθηκε επρόκειτο να συζητηθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και οι προϋποθέσεις για την υπερίσχυση τους έναντι των κλαδικών.
Στην πρόταση της Λούκας Κατσέλη για το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, πρόταση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύσουν των κλαδικών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα διαρκέσει για έναν χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη ένα έτος.
Επιπλέον να εφαρμοστούν σε επιχειρήσεις που πρόκειται να κλείσουν προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις όπως διαμηνύει και η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει οι περικοπές στους μισθούς να έχουν ένα συγκεκριμένο όριο και να μην υπερβαίνουν το 15-20% της κλαδικής σύμβασης.
Προτάσεις σοκ από τον ΣΕΒ
Νέο παράθυρο για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ που ζήτησε ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα σε μελέτη του ΣΕΒ που παρουσιάστηκε την Τετάρτη σημειώθηκε ότι τα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι 230.
Στις προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου.
Παράλληλα, ο ΣΕΒ ζήτησε την άρση των περιορισμών στην εκ περιτροπής απασχόληση, την ηλεκτρονική καταγραφή υπερωριών και την ενημέρωση του ΣΕΠΕ κάθε δύο μήνες.
«Πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», χαρακτήρισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τη σχετική μελέτη του ΣΕΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: