Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Δημοσιοποίηση εκατοντάδων «ευαίσθητων» εγγράφων για το Ισραήλ

Τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων «ευαίσθητων» εγγράφων για το Ισραήλ προαναγγέλλει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ μιλώντας στο αγγλόφωνο Αλ Τζαζίρα. Ο 39χρονος Ασαντζ διαψεύδει ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ για τη μη δημοσιοποίηση των εγγράφων, και δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του 3.700 διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Ο Τζούλιαν Άσαντζ σημειώνει ότι διαθέτει «ευαίσθητα και διαβαθμισμένα» έγγραφα για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο το 2006, καθώς και για τη δολοφονία τον Ιανουάριο στο Ντουμπάι του στελέχους της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Μπαχμπούχ –δολοφονία που αποδόθηκε στην ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, Μοσάντ
Ο 39χρονος Άσαντζ -ο οποίος πολεμά την έκδοσή του από τη Βρετανία στη Σουηδία- διαψεύδει την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας με το Ισραήλ για τη μη δημοσιοποίηση εγγράφων. «Δεν έχουμε καμία μυστική συμφωνία με καμία χώρα» τονίζει.
«Δεν έχουμε καμία άμεση ή έμμεση επαφή με τους Ισραηλινούς» επέμεινε, διευκρινίζοντας ότι αυτό που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί για το Ισραήλ δεν συνιστά παρά το 2% των εγγράφων που έχει στην κατοχή του ο WikiLeaks για τη χώρα.
Σύμφωνα με ένα από τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το WikiLeaks, μέλη της Φατάχ -το κόμμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς- ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτεθεί στην αντίπαλη Χαμάς το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: