Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι διατάξεις περί Τύπου δεν εφαρμόζονται στα ιστολόγια αλλά ασκήθηκε αγωγή

Σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση προχώρησε εταιρεία υπολογιστών εναντίον καταναλωτή που δημοσιοποίησε στο blog του τη δυσαρέσκεια του για το service της εταιρείας.

Συγκεκριμένα η εταιρεία Systemgraph άσκησε αγωγή ύψους 200.000€ κατά καταναλωτή για προσβολή φήμης η οποία επικεντρώνεται στην δημοσιοποίηση των παραπόνων του σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες.
Το περιστατικό αυτό δημιουργεί ερωτήματα κατά πόσο είναι θεμιτή η δημοσιοποίηση παραπόνων δηλαδή πού σταματάει η κριτική και πού ξεκινάει η συκοφαντική δυσφήμιση. Να σημειωθεί ότι έχουν εκδοθεί αντικρουόμενες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για το κατά πόσο εφαρμόζεται ο νόμος περί Τύπου σε δημοσιεύματα του Διαδικτύου (βλ. απόφαση 27/2009 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά και απόφαση 4980/2009 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά).
Toν Ιανουάριο του 2011 εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η πρώτη αγωγή που ασκήθηκε εναντίον δυσαρεστημένου καταναλωτή, ο οποίος τόλμησε να δημοσιοποιήσει τα παράπονά του για το service ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ενώ ο καταναλωτής είχε δικαίωμα να στραφεί δικαστικά εναντίον της εταιρίας, προτίμησε την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς. Προσέφυγε στον “Συνήγορο του Καταναλωτή”, ζητώντας την διαμεσολαβητική παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής για την συμβιβαστική επίλυση του προβλήματος και δημοσιοποίησε την ταλαιπωρία που υπέστη στο ιστολόγιό του.
Η κίνηση αυτή όμως δεν εκτιμήθηκε θετικά από την εταιρία, η οποία αντί να συμβάλει στην προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης, στράφηκε εναντίον του με αγωγή για προσβολή φήμης, επικεντρώνοντας στη διαδικτυακή διαμαρτυρία του καταναλωτή. Η αγωγή βασίζεται στις διατάξεις περί Τύπου και οι αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 199.900 ευρώ (έντοκα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά ήταν το πρώτο Ελληνικό δικαστήριο που αναγνώρισε τεκμηριωμένα ότι οι διατάξεις περί Τύπου δεν εφαρμόζονται στα ιστολόγια, σε υπόθεση στην οποία υπερασπιστήκαμε blogger εναγόμενο από Νομάρχη (απόφαση 4980/2009).
πηγές:elawyer.blogspot.com/-insomnia

Δεν υπάρχουν σχόλια: