Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Αξία στην ουσία κι όχι στο περιτύλιγμα

Την περασμένη Κυριακή όσοι πέρασαν από την κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων ήρθαν αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη: Η δημοτική κίνηση Αγ. Αναργύρων - Καματερού “Αλληλεγγύη” οργάνωσε το πρώτο της χαριστικό παζάρι ρούχων, που τελικά πήρε τον χαρακτήρα ολοήμερης γιορτής.

Πώς το έστησε; Τα μέλη της κίνησης απευθύνθηκαν σε φίλους και γνωστούς ζητώντας ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση, αλλά και αντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η ανταπόκριση ήταν τέτοια που οι κούτες και οι σακούλες γέμισαν τον τόπο. Από το πρωί της Κυριακής άρχισαν να στήνουν τους πάγκους, ενώ το παζάρι συνοδεύτηκε από μεζέδες, μουσικές, ο χώρος εμπλουτίστηκε με έκθεση σκίτσου και από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 το απόγευμα εκατοντάδες ήταν εκείνοι που συμμετείχαν. Αντιγράφουμε από το κείμενο που μοίραζαν: “Δεν χρειάζεται να είσαι φτωχός. Η ανταλλαγή και η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ούτε μειονέκτημα ούτε μιζέρια. Είναι αντίσταση και μάλιστα δημιουργική σʼ έναν πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα, αλλά χάνει την ουσία”.
Ανάλογη ήταν η εικόνα την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Με συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων του Δήμου, του Συλλόγου Προστασίας Ορφανών Παιδιών «Βενιαμίν» και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του Νομού, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικο Χαριστικό Παζάρι και, όπως αναφέρουν, στην αρχή υπήρχε δισταγμός από τον κόσμο. “Ο περισσότερος κόσμος δεν πίστευε πως μπορεί να αποκτήσει κάτι που του άρεσε χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσει” σημειώνουν και προσθέτουν: “Μέσα στις δύο πρώτες ώρες οι πάγκοι γέμισαν και άδειασαν τουλάχιστον 5 φορές. Δεκάδες αυτοκίνητα σταματούσαν για να ξεφορτώσουν, ενώ εκατοντάδες πολίτες συνέχισαν να ψάχνουν κάτι χρήσιμο πάνω στον τεράστιο πάγκο της ομάδας”. Συμπέρασμα; “Η κοινωνία μπορεί να ανακάμψει. Όχι με δανεικά, αλλά μέσα από τη συλλογικότητα”.
Στην πρώτη του δράση προχώρησε χθες το “Δίκτυο Αλληλεγγύης”, που οργάνωσε χθες Χαριστικό Παζάρι στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.
πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: