Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Τραγωδία: 40 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο Ισραήλ σε πυρκαγιά

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο δάσος Καρμέλ κοντά στο λιμάνι της Χάιφας στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, ενώ δεκάδες είναι και οι σοβαρά τραυματίες.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν φρουροί φυλακής που βρίσκονταν μέσα σε λεωφορείο το οποίο προσπάθησε να μεταφέρει κρατούμενους. Το όχημα παγιδεύτηκε στη φωτιά και τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να εγκλωβιστούν και να καούν ζωντανοί.
Προς το παρόν η πόλη της Χάιφα δεν κινδυνεύει από την πυρκαγιά η οποία προχωρά με ταχύ ρυθμό παρά τις προσπάθειες 1.500 πυροσβεστών και όλων των άλλων δυνάμεων του κράτους που κινητοποιήθηκαν αλλά δεν καταφέρνουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Ήδη οι αρχές εκκένωσαν τρία χωριά κοντά στο δάσος ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί δύο ακόμα χωριά που στη συνέχεια τα περισσότερα οικήματά τους κάηκαν. Έχουν επίσης εκκενωθεί το Πανεπιστήμιο της Χάιφα και παρακείμενο ξενοδοχείο.
Ειδικοί αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε τυχαία από σκουπίδια που είχαν πεταχτεί στο δάσος. Προς το παρόν η πληροφορία αυτή δεν υιοθετείται από τις αρχές του Ισραήλ. Πάντως η πυρκαγιά θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στο Ισραήλ, όπου τώρα επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αφύσικες για την εποχή.
Έκκληση Νετανιάχου
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από πολλές χώρες να προσφέρουν αεροπορική βοήθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η τεράστια πυρκαγιά.
"Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να μιλήσει με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ρωσίας ζητώντας την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών τους για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς", αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας, Ιτζχάκ Αχανόροβιτς ανέφερε ότι πρόκειται για μια "τεράστια καταστροφή" εκτός ελέγχου.
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ απηύθυνε τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στον πρόεδρο του Ισραήλ, Σίμον Πέρες σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής προεδρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: