Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Σε τροχιά ανάπτυξης μετά από το 2012

Την έξοδο της Ελλάδας από τούνελ της οικονομικής ύφεσης το 2012, προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη (07/12) με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου

O Γιώργος Παπανδρέου , καλωσόρισε τον Ντομινίκ Στρος Καν και αναφέρθηκε στη μακρόχρονη σχέση που συνδέει τους δύο άνδρες. Ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ για τη στάση του στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής και έκανε αναφορά στην προσπάθεια του ελληνικού λαού και στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς, όπως τη μείωση των δαπανών, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας και την ανεργία.
Τόνισε ότι το 2010 ελήφθησαν μέτρα άμεσης απόδοσης, ωστόσο το 2011 θα είναι χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο να επιστρέψει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης.
Στρος Καν: "Μην μάχεστε κατά του γιατρού"
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, από την πλευρά του αφού ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορούσε να μιλήσει στα Ελληνικά, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσπάθεια του ελληνικού λαού.
"Η κυβέρνηση έλαβε γενναία μέτρα, αλλά ο λαός της χώρας είναι αυτός που έχει πληγεί από τα μέτρα. Τα όσα είπα αναφέρονται στα όσα έχουν ήδη γίνει. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι πιο σημαντικό. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, θα είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης, ώστε να επανέλθει η απασχόληση" δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.
Πρόσθεσε ότι τα χρόνια 2010 και 2011, θα μείνουν στη μνήμη ως άσχημα χρόνια, που όμως διασφάλισαν το μέλλον της χώρας.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό και στα όσα πρέπει να γίνουν στην οικονομία και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης από το 2012.
"Πολύ καλά τα αποτελέσματα, αλλά ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά". είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι για να προχωρήσουν οι αλλαγές θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σημείωσε ακόμα ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να συμβάλλουν και να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί, μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, ώστε να καταλάβει ο καθημερινός άνθρωπος, ότι δεν θυσιάζεται μόνο αυτός.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις για την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. "Μπορεί πολλοί να μας θεωρούν κακούς, ωστόσο δεν πάμε σε χώρες που δεν μας καλούν, αλλά μόνο, όπου υπάρχουν προβλήματα".
Ο Ντομινικ Στρος Καν τόνισε ότι μπορεί όλοι να θέλουν να διώξουν το ΔΝΤ, ωστόσο η κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη με το ΔΝΤ, παρά χωρίς αυτό. "Μην μάχεστε εναντίον του γιατρού", συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Ελλάδος, λέγοντας όμως ότι υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα και ότι τα δύσκολα έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: