Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Με αντιπαραθέσεις η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011

Με αντιπαραθέσεις των κομμάτων διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011. Η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης άνοιξε το Σάββατο με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών από όλα τα κόμματα, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του νέου προϋπολογισμού και την αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει «εικονικό». Οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να κορυφωθούν την Τετάρτη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, οπόταν θα γίνει και η ονομαστική ψηφοφορία.
«Τα δύσκολα έχουν περάσει. Βεβαίως έχουμε ακόμα δρόμο, έχουμε και άλλα δύσκολα μπροστά μας. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρουμε» εκτίμησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο κ. Καρχιμάκης επετέθη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας χρεώνοντάς της «μισές αλήθειες, μεγάλα ψέματα και πρωτοφανή επίδειξη έλλειψης μνήμης», για να υπενθυμίσει στη συνέχεια με την σειρά του τα δεδομένα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που καταγράφηκαν κατά την διακυβέρνησή της.

Απευθυνόμενος προς την Αριστερά, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τους βουλευτές της ότι διακρίνονται στην «υπερβολική καταγραφή των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν δυσκολία να αναφερθούν στις ευθύνες της ΝΔ, ενώ η χώρα μπήκε δύο φορές με ευθύνη της υπό επιτήρηση». Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε εξάλλου πως «στόχος μας είναι με στοχευμένες δράσεις να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη - και το κάνουμε ήδη στο μέτρο του δυνατού, με το έκτακτο επίδομα στους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, την καθιέρωση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, με μια σειρά από πολιτικές που κάνετε πως δεν τις βλέπετε».
Σε επίθεση προς την Νέα Δημοκρατία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως «ενώ φορά ακόμα το αλεξίπτωτο του 2009, μας κάνει μαθήματα διακυβέρνησης του σκάφους». Ο κ. Σαχινίδης εμφανίστηκε πρόθυμος για μια ριζική αυτοκριτική και αναθεώρηση των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων της περιόδου της μεταπολίτευσης, «με ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής απ’ όλους»: Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αναγνωρίσει «και τι κράτος, με τι θεσμούς μας παρέδωσε το 1981, για το οποίο μας κατηγορεί», ενώ και η Αριστερά, θα πρέπει να πραγματοποιήσει την αυτοκριτική της για «τα πλέον ακραία αιτήματα που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: