Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών 2010

Σημαντικοί λογοτέχνες βραβεύτηκαν χθες το βράδυ από την Ακαδημία Αθηνών στην πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος, το οποίο διά των συγκεκριμένων βραβείων απονέμει τα εύσημα σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες, αλλά και απλούς πολίτες που συνεισέφεραν έκαστος στον τομέα του αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, τη χρονιά που αποχαιρετούμε.

Συγκεκρμένα, για το σύνολο του έργου τους βραβεύτηκαν από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης και ο διηγηματογράφος Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος. Από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη βραβεύτηκαν με το βραβείο Ποιήσεως ο Αντώνης Φωστιέρης για το σύνολο του έργου του, με το Βραβείο Μυθιστορήματος ο Νίκος Δαββέτας για το βιβλίο του «Η Εβραία νύφη», με το Βραβείο Διηγήματος η Μαρία Κουγιουμτζή για το βιβλίο της «Άγριο Βελούδο» και με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας η Άλκη Ζέη για το σύνολο του έργου της.
Στην τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών βραβεύτηκαν οι: Δήμητρα Ανδριανού για το βιβλίο της “The Furniture and Furnishing of Ancient Greek Houses and Tombs” (Cambridge University Press, 2009), Γιώτα Αργυροπούλου για την ποιητική της συλλογή «Διηγήματα», Ζέφη Δαράκη για την ποιητική της συλλογή «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω», Ολυμπία Καράγιωργα για την ποιητική της συλλογή «Χειμώνας στη Λέρο», ο πιανίστας Βασίλειος Ρακιντζής, ο ζωγράφος Αντώνης Στάβερης, ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος για το τετράτομο έργο του «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών», ο Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος για το βιβλίο που υπέβαλε με τίτλο «Η Ελληνοϊταλική κρίση του 1923. Το επεισόδιο Tellini/Κέρκυρας», ο Αναστάσιος Αντωνάρας για το βιβλίο του «Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Υαλουργία, 1ος αι. π.χ. - 6ος αι. μ.Χ. Παραγωγή και προϊόντα. Τα αγγεία από τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της», ο Αντώνης Β. Ρεγκάκος για το βιβλίο του «Επινοώντας το παρελθόν. Γέννηση και ακμή της ιστοριογραφικής αφήγησης στην κλασική αρχαιότητα», οι Ξενοφώντας Τζαβάρα για την ανέκδοτη συλλογή «Συλλογή γλωσσικού υλικού από την Ίμβρο» και Ανδρέας Λενακάκης για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Πυργιώτισσα, Ονομάτων επίσκεψις», ο Ιωάννης Π. Χουλιαράς για το βιβλίο του:
«Η εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι», ο Ιωάννης Παλούμπης για το βιβλίο του «Από τα πελάγη στους αιθέρες - Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας», η Βασιλική Βλάχου για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη της «Γεωμετρικός Ωρωπός. Η τροχήλατη κεραμεική και οι φάσεις της εγκατάστασης», οι Γιάννης Τζανής και Πέτρος Μπέσπαρης για το βιβλίο τους «Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας, 1875-2007), ο Μανώλης Γ. Βαρβούνης για το βιβλίο του με τίτλο: «Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη», ο διευθυντής της ΙΒ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Ζάχος για τη συντήρηση, μελέτη και αποκατάσταση των μνημείων της Νικοπόλεως και η εκδότρια Ραχήλ Καπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: