Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Ένα μήνυμα...ένα χρόνο καταναγκαστικής εργασίας καταδίκη

Μία γυναίκα 46 ετών καταδικάστηκε σε ένα χρόνο καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα επειδή έστειλε ένα μήνυμα μέσω του λογαριασμού της στο Twitter στο οποίο κορόιδευε τους Κινέζους που διαδήλωναν κατά των Ιαπώνων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτησ η Διεθνής Αμνηστία.

Δικαστήριο καταδίκασε την Δευτέρα την Τσενγκ Ζιανπίνγκ για "διατάραξη της κοινωνικής τάξης" επειδή έγραψε το σχόλιο "οργισμένοι νέοι, ορμήστε!" κάτω από ένα μήνυμα μέσω Twitter που έστειλε ο αρραβωνιαστικός της , δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στον ιστότοπό της.
Η κινεζική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ζιανπίνγκ, το όνομα της οποίας στο Twitter είναι "wangyi09", καταδικάστηκε στην επαρχία Χενάν.
Το μήνυμά της κορόιδευε τους κινέζους διαδηλωτές που κατέστρεφαν ιαπωνικά προϊόντα για να διαμαρτυρηθούν για ένα επεισόδιο που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν το Τόκιο είχε συλλάβει τον κινέζο καπετάνιο ενός ψαροκάικου κοντά στο αρχιπέλαγος που διεκδικούν και οι δύο χώρες. "Η καταδίκη ενός ανθρώπου σε ένα χρόνο καταναγκαστικής εργασίας, χωρίς δίκη, επειδή απλώς επανέλαβε τα προφανώς σατιρικά σχόλια ενός άλλου ανθρώπου, δείχνει το μέγεθος της λογοκρισίας της έκφρασης στην Κίνα", σχολίασε ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: