Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

«Βοσκός, ο Λύκος και το Ευρώ»

Με τον πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάϊ να ομολογεί ανοιχτά ότι η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της "δεν θα επιβιώσουν", εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, δίνοντας τον τόνο της κρισιμότητας για την ίδια την ύπαρξη του ευρώ στις αποφάσεις περί "διασώσεων" που πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται μετά το ελληνικό κραχ-χρέους τον περασμένο Μάιο.

Οι δηλώσεις του θυμίζουν σε ορισμένους αναλυτές "το μύθο του Αισώπου ο «Βοσκός και ο Λύκος»: φωνάξτε συχνά λύκος και θα σας αγνοήσουν όταν πράγματι εμφανιστεί", γράφει η εφημερίδα Financial Times και καταλήγει. "Οταν η Ευρωζώνη διασώσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα ακολουθήσει μικρή ανάκαμψη του ευρώ. Αλλά προσοχή: μία ημέρα, ο λύκος θα έρθει πραγματικά, κατακρεουργώντας το ευρώ".
Την ίδια ώρα ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπίνι που πρόσφατα είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζει ότι η ιρλανδική κρίση πρέπει να οδηγήσει την ΕΕ να προχωρήσει σε ένα συνολικό ευρω-σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους.
Για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών τους από τις αγορές, ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους θα βασίζεται στην ανταλλαγή του υφιστάμενου χρέους με νέο χρέος, τόνισε σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια: