Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Αρνητικός ο πρωθυπουργός στην συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου

Αρνητικός είναι ο πρωθυπουργός στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που απάντησε σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη, επικαλέστηκε το «casus belli», την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος με τις παραβάσεις και παραβιάσεις, το ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το ότι δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε ότι οι φήμες για συνεκμετάλλευση εκπορεύονται από την τουρκική πλευρά για επικοινωνιακούς λόγους.

Αλλά ζητεί συνολική συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ωστόσο περιέγραψε την έναρξη ενός συνολικού διαλόγου με την Τουρκία σχετικά με την ευρωπαϊκή της πορεία, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στην Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον η γείτονα χώρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί στον οδικό της χάρτη. «Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη δική της πορεία», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι η Τουρκία προωθεί τη «λύση της χτένας» για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, που σημαίνει ότι σε κάθε περιοχή θα υπάρχει διαφορετική επέκταση. Ο πρωθυπουργός απάντησε για τα κοιτάσματα του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα θέλει για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές μας χώρες και ότι θα επικαιροποιηθεί ο νόμος για την αξιοποίησή τους.
*Η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην «ώρα του πρωθυπουργού» σχετικά με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ύστερα από ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν διεξήχθη λόγω της μετάβασης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην Κύπρο για το συνέδριο του ΑΚΕΛ. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος.
πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: