Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

«Πλήγμα η μη παραπομή»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε «οδό ευθύνης» την αναζήτηση ενδείξεων ποινικών ευθυνών των εγκαλούμενων πρώην υπουργών και, απαντώντας κυρίως στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, που είχε προτάξει την ανάγκη ομαλού πολιτικού κλίματος και συναίνεσης, έκρινε πως ενδεχόμενη μη παραπομπή, θα βάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα καχυποψίας απέναντι στην πολιτική τάξη της χώρας.

«Αν το κάναμε μετά τις περιφερειακές εκλογές, που απεδείχθη ότι μεγάλο ποσοστό του λαού δεν ήρθε στην κάλπη, αντιλαμβάνεστε ποια θα ήταν η ζημία εάν ο πολίτης εξελάμβανε την μη παραπομπή ως πολιτική συμφωνία και αναστολή πάσης ερεύνης; Θα ήταν νέο πλήγμα» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μυστική ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης - με αντικείμενο την παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος) στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Αντίθετα, η πρόταση για παραπομπή των κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι) των βουλευτών. Οι τρεις πρώην υπουργοί παραπέμπονται μόνο για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία, εις βάρος του Δημοσίου.
Η συζήτηση του πορίσματος της προανακριτής επιτροπής ξεκίνησε το απόγευμα και διεξήχθη σε έντονους τόνους. Πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας, αποχώρησαν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: