Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Το Ισραήλ στην λεγόμενη «κόκκινη βίβλο»

Εν δυνάμει «βασική απειλή» για τα συμφέροντα και την πολιτική της Τουρκίας χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ στην λεγόμενη «κόκκινη βίβλο» που περιγράφει το τουρκικό δόγμα εθνικής ασφαλείας. Σε «αντίποινα» η ισραηλινή κυβέρνηση καλεί σε μποϊκοτάζ της Τουρκίας ως τουριστικό προορισμό. Πληροφορίες αναφέρουν την ίδια στιγμή ότι έχει διακοπεί η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ΜΙΤ και Μοσάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο -και δεν έχουν διαψευστεί-, έγγραφο του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει ότι η αστάθεια της περιοχής προέρχεται από τις ενέργειες του Ισραήλ και την πολιτική του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.
Οι ενέργειες και η πολιτική αυτή συνιστούν «βασική απειλή για την Τουρκία», αναφέρει το νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας.
Το Ισραήλ περιγράφεται ως απειλή για πρώτη φορά μετά το 1949, ενώ το νέο δόγμα δεν θεωρεί απειλή καμία από τις γειτονικές χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρωσία και Αρμενία, που περιγράφονταν ως απειλές για πολλές δεκαετίες.

Δεν περιλαμβάνονται, επίσης, στην κατηγορία των «απειλών» το γειτονικό Ιράν και η Συρία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Στας Μεσέζνικοφ κάλεσε σε «αντίποινα» τους πολίτες της χώρας του να σταματήσουν να ταξιδεύουν στην Τουρκία. Ο Ισραηλινός υπουργός είπε ότι οι δεσμοί με την Άγκυρα είναι σημαντικοί, όμως τόνισε ότι πρέπει να επιβληθεί πλήρες μποϊκοτάζ για λόγους εθνικής τιμής.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διακοπεί η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ΜΙΤ και Μοσάντ, που ανθούσε παλαιότερα. Οι δύο υπηρεσίες φέρονται να έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις έπειτα από πρωτοβουλία της Τουρκίας.
Η ισραηλινή πλευρά είχε εκφράσει μεγάλη δυσφορία για τον διορισμό του Χακάν Φιντάν -στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν- ως νέου διευθυντή της MIT. Ο Φιντάν φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με το καθεστώς του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλας χτύπησαν «κόκκινο» το Μάιο μετά το αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό σκάφος του διεθνούς Στόλου της Ελευθερίας που επιχείρησε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της.
Νωρίτερα αυτό το μήνα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πρόκειται να μποϊκοτάρει επισήμως το Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο για πρώτη φορά μετά το «σεισμό» που προκάλεσε στις διμερείς σχέσεις η αιματηρή επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στη νηοπομπή.
Η Άγκυρα δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία στην εξαμηνιαία σύνοδο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) με αντικείμενο τον τουρισμό, η οποία θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: